E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28291
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai saglabājas tiesības uz BKA daļu, to pārtraucot

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. janvārī, 2023
Marta

Sveiki!
Šobrīd atrodos BKA un darba vietās (divās) iesniegumu uzrakstīju uz maksimālo termiņu (pusotru gadu), kas nozīmē, ka darbā jāierodas no 12.05.2023., taču, saprotot, ka bērnam 1,5 gadi paliks jau 05.02.2023., nevēlos trīs mēnešus palikt bez ienākumiem un labprāt atgrieztos atpakaļ vienā no darba vietām. Manā vietā ir nolīgts darbinieks ar līgumu līdz maijam, un man tiek apgalvots, ka to bez pamatojuma nedrīkst lauzt. Kā labāk rīkoties? Ja izdodas atgriezties darbā, vai 3 mēnešu atvaļinājums bērna aprūpei, kas paliek pāri, tiek zaudēts vai arī to varēs izmantot līdz bērna 8 gadu vecumam?

Paldies!

A
atbild:
16. janvārī, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Valsts pabalstu pēc bērna piedzimšanas maksimālais izmaksas termiņš (pusotrs gads) un bērna kopšanas atvaļinājuma (BKA) maksimālais termiņš, kas arī ir pusotrs gads, nav identiski atbilstīgi piešķiršanas laika izpratnē, tādējādi izveidojas situācija, ka BKA pēdējie mēneši nav apmaksāti, ja darba devējs vai darbinieks iepriekš nav vērsis uzmanību divu saistošo tiesību aktu niansēm.

Ja darba devējs uz jūsu prombūtnes laiku ir noslēdzis darba līgumu ar citu personu uz noteiktu laiku, tajā norādot konkrētu termiņu, nevis apstākļus, kas nosaka šī darba līguma izbeigšanos (darbā atgriežas prombūtnē esošais darbinieks), tad darba devējam var nebūt iespēju uz iesnieguma pamata jums atļaut darbā atgriezties agrāk, nekā tas bija norādīts sākotnējā iesniegumā.

Ja darba devējs radīs jums iespēju atgriezties darbā agrāk, jums tiks pārtraukts piešķirtais BKA un jūsu tiesības uz neizmantotā BKA daļu saglabāsies Darba likuma 156. pantā noteiktajā periodā –, līdz bērns sasniedz astoņu gadu vecumu. Saprotams, ka, izmantojot atlikušo BKA daļu, jums tā netiks apmaksāta, tā tiks piešķirta uz jūsu iesnieguma pamata.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas