E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28230
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Laulātā atsevišķā manta neatbild par otra laulātā saistībām

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. decembrī, 2022
Ilona

Septiņus mēnešus pirms laulībām paņēmu hipotekāro kredītu dzīvokļa iegādei. Laulības laikā hipotēku esmu izmaksājusi. Vīram 14 gadus pirms mūsu laulībām ir noformēts hipotekārais kredīts mājas būvniecībai, esot 3 galvotāji – viņa vecāki un pirmā sieva. Tā kā viņš nespēja turpināt maksāt savu hipotēku, neoficiāli mājā dzīvo cilvēki, kuri vīram jau 10 gadus ik mēnesi uz konta uzskaita precīzi tādu summu, kāda ir nepieciešama ikmēneša maksājumam. Saskaņā ar vīra hipotekārā kredīta līguma nosacījumiem mājas atlikušo parāda summu septembrī ir vai nu jāatgriež bankai pilnā apmērā (apmēram 20 tūkstoši), vai jāpagarina kredīts. Ja līdz tam cilvēki, kuri mājā reāli dzīvo, tomēr nespēj oficiāli uz sevi pārformēt mana vīra kredītu, vai banka var atņemt manu nupat izmaksāto dzīvokli? Ja drošības apsvērumu dēļ savu dzīvokli izlemju pārrakstīt pilngadīgajam dēlam, vai varu to veikt pie notāra, neinformējot vīru? Viņam ideja par mūsu mantas šķirtības līguma noslēgšanu nepatīk, bet es baidos palikt bez pajumtes vīra juridisko neizdarību dēļ attiecībā uz viņa kredītsaistību neoficiālo maksātāju.

A
atbild:
11. janvārī, 2023

Civillikuma 91. pants nosaka, ka katra laulātā atsevišķa manta it sevišķi ir:

  1. manta, kas laulātajam piederējusi pirms laulības vai ko laulātie līgumā noteikuši par atsevišķu mantu;
  2. priekšmeti, kas noder tikai viena laulātā personīgai lietošanai vai vajadzīgi viņa patstāvīgā darbā;
  3. manta, ko viens laulātais ieguvis bez atlīdzības laulības laikā;
  4. laulātā atsevišķās mantas ienākumi, kas nav nodoti ģimenes un kopīgās mājsaimniecības vajadzībām;
  5. manta, ar ko atvietota iepriekšējos (1.–) punktos minētā manta.

Tas, ka zināma manta ir atsevišķa, jāpierāda tam laulātajam, kas to apgalvo. Tas, ka nekustamais īpašums ir viena laulātā atsevišķa manta, ierakstāms zemesgrāmatās.

No jautājumā izklāstītās situācijas noprotams, ka pirms laulības iegādātais dzīvoklis būtu uzskatāms par jūsu atsevišķu mantu, tāpat kā vīra pirms laulības uzbūvētā māja varētu būt uzskatāma par vīra atsevišķu mantu.

Civillikuma 100. pants nosaka, ka viena laulātā manta neatbild par otra laulātā saistībām. Ja par viena laulātā parādiem vērsta piedziņa uz otra laulātā atsevišķo mantu, pēdējais var prasīt, lai šo mantu atsvabina no piedziņas. Ja par viena laulātā parādiem vērsta piedziņa uz laulāto kopīgo mantu, otrs laulātais var prasīt mantas dalīšanu un viņa daļas atsvabināšanu no piedziņas.

Līdz ar to gadījumā, ja pret jūsu vīru tiktu uzsākts piedziņas process, piedziņu teorētiski nevajadzētu vērst uz jums atsevišķi piederošo īpašumu, tomēr, ja zemesgrāmatā nav reģistrēta atzīme, ka tā ir jūsu atsevišķa manta, jūsu pienākums būtu pierādīt, ka konkrētais īpašums neietilpst laulāto kopmantā (piemēram, ka vīrs laulības laikā nav piedalījies kredīta maksājumu veikšanā utt.).

Attiecībā uz dzīvokļa atsavināšanu –, ja nekustamais īpašums zemesgrāmatā ir reģistrēts uz jūsu vārda, pirms tika noslēgta laulība, un neietilpst laulāto kopmantā, tad laulātā atļauja tā atsavināšanai nav nepieciešama.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas