E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28214
Lasīšanai: 2 minūtes
5
5

Vai iestādes ierakstus sociālajos tīklos var prasīt pārpublicēt no darbinieka privātā profila

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. decembrī, 2022
Laila

Sveiki!
Vai darba devējam ir tiesības pieprasīt iestādes popularizēšanu darbinieka privātajos sociālo tīklu profilos?
Pirmo reizi ar šādu situāciju darbavietā saskāros pirms pāris gadiem. Nodaļas vadītāja izteica norādījumu, ka iestādes publicētie ieraksti sociālajos tīklos man ir jāpārpublicē arī no sava privātā profila. Es atteicos to darīt. Pēc tam saņēmu mājienu, ka tas tiks ņemts vērā, gada beigās lemjot par prēmiju izmaksu. Tas tomēr beigās netika darīts, un es prēmiju saņēmu.
Šobrīd strādāju citā darbavietā un atkal esmu saņēmusi līdzīgu norādījumu. Arī šoreiz atteicos to darīt, jo uzskatu, ka dalos tikai ar ierakstiem, kas man personīgi šķiet interesanti un uzmanības vērti. Jāpiemin, ka mans amats pilnībā nav saistīts ar iestādes reprezentēšanu vai mārketingu.

A
atbild:
09. janvārī, 2023
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba tiesiskajās attiecībās ir svarīgs tas saistību apjoms, kuru puses, parakstot darba līgumu, ir uzņēmušās. Proti, darbiniekam ir pienākums veikt tos darbus, kuri nepieciešami viņa saistību pienācīgam izpildījumam. Turklāt darba devējam nav tiesību prasīt, lai darbinieks veiktu darba līgumā neparedzētu darbu (Darba likuma 56. panta trešā daļa). Darba devējs ar saviem rīkojumiem (gan mutiskiem, gan rakstiskiem) var precizēt tikai darbinieka darba līguma ietvaros noteiktos darba pienākumus.

Tomēr darba devējs nevar ierobežot darbinieka tiesības uz privāto dzīvi. Līdz ar to, ja darbinieks nav piekritis darba devēja izteiktajai vēlmei, lai darbinieks savos privātajos sociālajos kontos publicē ar darba devēju (darbavietu, uzņēmumu) saistītu informāciju, šāds atteikums nevar pasliktināt darbinieka tiesisko stāvokli vai ierobežot darbiniekam izmantot konkrētajās darba tiesiskajās attiecībās radušās tiesības.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas