E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28185
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Vai ir iespējams atteikties no dāvinājuma līguma ar uzlikumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. decembrī, 2022
Zane

Pirms 6 gadiem saņēmu dāvinājumu. Dāvinājuma nosacījumos zemesgrāmatā ir minēts mans civilvīrs, kurš var dzīvot šeit līdz sava mūža beigām. Vairs neesam attiecībās, bet viņš uzskata, ka var šeit dzīvot, neveicot ar mājas uzturēšanu saistītos pienākumus. Kad vēlas, tad ierodas, pēc tam arī pazūd uz vairākiem mēnešiem. Par mājas sadalīšanu nevaram vienoties. Kā var likumiski, bez viņa ultimātiem sakārtot šo jautājumu?

A
atbild:
04. janvārī, 2023

Dāvinājuma līgums ar uzlikumu ir personālservitūts, kas nostiprināts nekustamā īpašuma dāvinājuma līgumā par nekustamā īpašuma lietojuma tiesībām dāvinātājam līdz mūža galam atbilstoši Civillikuma 1928. pantā noteiktajam.

Kā apdāvinātā persona jūs no savas puses, saņemot dāvinājumu, esat piekritusi arī izpildīt uzlikumu. Vienkāršāk sakot, dāvinājums bez uzlikuma izpildes nebūs spēkā.

Savukārt Civillikuma 1587. pantā ir noteikts, ka “tiesīgi noslēgts līgums uzliek līdzējam pienākumu izpildīt apsolīto, un ne darījuma sevišķais smagums, ne arī vēlāk radušās izpildīšanas grūtības nedod vienai pusei tiesību atkāpties no līguma, kaut arī atlīdzinot otrai zaudējumus”.

Tomēr Civillikuma 1932. pantā ir noteikts, ka gadījumā, “ja uzlikuma izpildīšana ir neiespējama aiz dabiskiem šķēršļiem vai nav pielaižama aiz likumiskiem vai tikumiskiem iemesliem, tad uzlikums atkrīt, bet pats dāvinājums paliek spēkā”. Lai aktivizētu šo pantu, jums ir jāvēršas ar prasību tiesā.

Tā kā dāvinājuma nosacījums ir nostiprināts zemesgrāmatā, tad, kā ir atzinusi tiesa savā praksē lietā Nr. SKC-376/2019, “ierakstu zemesgrāmatā nav iespējams grozīt citādi, kā tikai uz attiecīgā darījuma dalībnieku savstarpējas vienošanās, kas pievienota notāra apliecinātam nostiprinājuma lūgumam, vai likumīgā spēkā nākuša tiesas sprieduma pamata”.

Civillikuma 1230. pantā ir noteikts, ka “izdevumi par dzīvoklim nepieciešamiem uzlabojumiem un citas nastas jānes dzīvokļa tiesības izlietotājam”. Tātad dāvinājuma līgumā minētajai personai (tiesību izlietotājam) ir jāsedz savi komunālie maksājumi, kā arī jāveic nepieciešamie remontdarbi.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas