E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28155
Lasīšanai: 2 minūtes

Darbnespējas lapas slima bērna kopšanai apmaksa

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. decembrī, 2022
Ilze

Labdien!
Situācija tāda, ka ir bijusi darbnespējas lapa (lapa B) un pēdējos mēnešos saņemts atteikums pabalsta izmaksai, jo ir sasniegts 52 nedēļu limits triju gadu laikā. Persona ir atgriezusies darbā. Ja lapa B tiks izsniegta slima bērna kopšanai, vai šajā gadījumā būs iespējams saņemt slimības pabalstu?

A
atbild:
29. decembrī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

MK noteikumu Nr. 152 “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība” 7. punkts nosaka: “Ja persona nevar ierasties darbā un gūt ienākumus sakarā ar slima bērna kopšanu, darbnespējas lapu B izsniedz vienam no bērna vecākiem vai aizbildnim, vai citai personai, kura saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu aprūpē bērnu, vai vienam no bērna vai šo noteikumu 7.1. apakšpunktā minēto personu tuvākajiem radiniekiem (vecvecākam, pilngadīgajam brālim vai māsai) vai vecāka laulātajam, ja slimu bērnu nevar kopt šo noteikumu 7.1. apakšpunktā minētā persona un bērna kopšanu tā uzticējusi kādai no šajā apakšpunktā minētajām personām. Minēto informāciju norāda bērna medicīniskajā dokumentācijā.”

Savukārt noteikumu 15. punkts paredz: “Ja ārstniecības iestādē ārstējas bērns vecumā līdz trim gadiem vai bērns līdz 14 gadu vecumam, kuram saskaņā ar ārsta atzinumu nepieciešama kopšana, un kādai no šo noteikumu 7.1 punktā minētajām personām ir iespēja atrasties minētajā iestādē kopā ar bērnu, darbnespējas lapu izsniedz par laikposmu, kurā minētās personas atrašanās ārstniecības iestādē ir nepieciešama.”

Normatīvie akti nenosaka aizliegumu izmaksāt slimības pabalstu par slima bērna kopšanu darbiniekam, kas iepriekš ilgstoši slimojis un saņēmis slimības pabalstu noteikumu norādītajā termiņā ne ilgāk par 52 nedēļām triju gadu periodā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas