E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28061
Lasīšanai: 3 minūtes

Vecāku pabalstu un bezdarbnieka pabalstu vienlaikus nemaksā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. decembrī, 2022
Enija

Labdien! Šobrīd esmu bērna kopšanas atvaļinājumā, kuram būtu jābeidzas 2023. gada 18. aprīlī. Bet darbā nevēlos atgriezties, jo gribu iestāties bezdarbniekos. Kā aprēķina bezdarbnieka pabalstu, ja bezdarbniekos iestājas uzreiz pēc bērna kopšanas atvaļinājuma? Vai man būtu jāpārtrauc darba attiecības un jāiegūst bezdarbnieka statuss, pirms bērnam paliek pusotrs gads, lai bezdarbnieka pabalstu aprēķinātu, ņemot vērā ienākumus, pirms aizgāju bērna kopšanas atvaļinājumā? Vai, pārtraucot darba attiecības un vēl atrodoties bērna kopšanas atvaļinājumā, man ir jānostrādā mēnesis? Paldies!

A
atbild:
14. decembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jāapzinās, ka jebkurš lēmums, kuru pieņem, lai konkrētajā situācijā iegūtu iespējami lielāku valsts maksājumu, var atstāt ietekmi uz citiem maksājumiem un arī citās situācijās. Tāpēc lēmumi ir jāpieņem cilvēkam individuāli.

Bērna kopšanas atvaļinājumā var atrasties, gan saņemot vecāku pabalstu, gan nesaņemot šo pabalstu.

Tāpēc jāņem vērā, ka vienlaikus nevar saņemt bezdarbnieka pabalstu un vecāku pabalstu.

Kamēr persona kopj bērnu līdz pusotra gada vecumam un saņem bērna kopšanas vai vecāku pabalstu, sociālās apdrošināšanas iemaksas atsevišķiem apdrošināšanas gadījumiem par pabalsta saņēmēju veic valsts. Turklāt no šīgada jūlija valsts par personu, kura kopj bērnu līdz gada vai pusotra gada vecumam un saņem vecāku pabalstu un bērna kopšanas pabalstu, no abu pabalstu kopsummas veic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas šīs personas pensiju, bezdarba un invaliditātes apdrošināšanai. Līdz tam iemaksas pensiju, invaliditātes un bezdarba apdrošināšanai tika veiktas tikai no bērna kopšanas pabalsta – 171 eiro.

Vidējo apdrošināšanas iemaksu algu bezdarbnieka pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina no apdrošināšanas iemaksu algas par 12 kalendāra mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus kalendāra mēnešus pirms tā mēneša, kurā iegūts bezdarbnieka statuss.

Ja visā šajā 12 mēnešu periodā ir bijis bērna kopšanas atvaļinājums, tad bezdarbnieka pabalsts tiks rēķināts, atkāpjoties līdz darba devēja veiktajām iemaksām pirms došanās ar bērna dzimšanu saistītajos atvaļinājumos.

Individuālā situācijā savas tiesības uz pabalstiem jānoskaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, e-pasta adrese: konsultacijas@vsaa.gov.lv, tālruņa numurs: 64507020.

Darbiniekam ir tiesības jebkurā laikā, tostarp bērna kopšanas atvaļinājuma laikā, iesniegt darba devējam uzteikumu, pamatojoties uz Darba likuma 100. pantu  (pēc paša vēlēšanās). Ja darbinieka uzteikums ir iesniegts bērna kopšanas atvaļinājuma laikā, tad tā termiņš vispārējā kārtībā ir viens mēnesis. Pēc viena mēneša darba tiesiskās attiecības tiks izbeigtas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas