E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28058
Lasīšanai: 3 minūtes

Par stipendijām pilna laika maģistra studijās

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. decembrī, 2022
Patrīcija

Labdien!

Vai ir iespējams saņemt valsts ikmēneša stipendiju par studijām pilna laika maģistra studiju programmā, esot darba attiecībās? Vai tas var ietekmēt iespējas saņemt stipendiju, proti, vai priekšroka konkursā tiek dota nenodarbinātiem studentiem?

Vai vienlaikus ir iespējams saņemt gan bezdarbnieka pabalstu, gan valsts ikmēneša stipendiju studijās?

A
atbild:
15. decembrī, 2022
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Iveta Olte, Pabalstu metodiskās vadības daļa vecākā eksperte
Sarmis Mikuda
LV portāls

Kārtība, kādā stipendijas saņem augstākās izglītības programmās studējošie, kuri uzņemti konkursa kārtībā un studē valsts finansētajās studiju vietās, noteikta Ministru kabineta noteikumu Nr. 740 “Noteikumi par stipendijām” II daļā.

Stipendiju konkursa kārtībā var saņemt studējošais, kurš sekmīgi noteiktajā termiņā nokārto nepieciešamos pārbaudījumus un pilnībā iegūst attiecīgajam akadēmiskā gada semestrim paredzēto kredītpunktu skaitu (3. punkts). Stipendijas augstākās izglītības iestāde piešķir studiju programmas ietvaros atbilstoši finansējumam, ņemot vērā valsts finansēto studiju vietu skaitu attiecīgajā studiju programmā. Piešķirot stipendijas studiju programmas ietvaros, stipendijas tiek sadalītas pa studiju programmas akadēmiskajiem gadiem proporcionāli to studējošo skaitam katrā akadēmiskajā gadā, kuri studē valsts finansētajās studiju vietās, vai arī citādā veidā saskaņā ar augstākās izglītības iestādes stipendiju piešķiršanas nolikumu. Vienreizējo stipendiju un paaugstināto stipendiju piešķir saskaņā ar augstākās izglītības iestādes stipendiju piešķiršanas nolikumā noteiktajiem kritērijiem (4. punkts).

Minētie noteikumi nenosaka ierobežojumus stipendijas saņemšanai personām, kuras studiju laikā vienlaikus ir darba tiesiskajās attiecībās, kā arī nenosaka priekšrocības nestrādājošajiem studentiem.

Tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu ir tad, ja ir piešķirts bezdarbnieka statuss. Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 10. pantā ir noteikts, ka tiesības uz bezdarbnieka statusu ir personai, kura nestrādā, meklē darbu, nav uzņemta pamatizglītības vai vidējās izglītības programmā klātienē, neveic komercdarbību u. c. Tātad, ja persona studē pilna laika maģistra studiju programmā, tai ir tiesības uz bezdarbnieka statusu.

Ja ir iegūts bezdarbnieka statuss, lai būtu tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, jāizpildās vēl šādiem nosacījumiem:

  • kopējam apdrošināšanas (darba) stāžam jābūt ne mazākam par vienu gadu;
  • jābūt veiktām vai bija jābūt veiktām obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksām bezdarba gadījumam Latvijas Republikā ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Stipendijas saņemšanas vai nesaņemšanas fakts neietekmē tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu. Likums “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” šādu ierobežojumu neparedz.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas