E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28050
Lasīšanai: 3 minūtes

Darbs svētku dienā. Kas par to pienākas?

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. decembrī, 2022
Gints

Strādāju summēto darba laiku, 18. novembrī uzsāku darbu plkst. 8.00 un strādāju līdz 19. novembra 8.00. Vai man pienākas dubulta samaksa par laiku no plkst. 8.00 līdz 24.00? Vai no plkst. 22.00 līdz 24.00 man pienākas tikai nakts stundu tarifs? Vai no plkst. 22.00 līdz 24.00 piemaksas par nakts darbu un svētku darbu tiek summētas?

A
atbild:
23. decembrī, 2022
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Ja darbs tiek veikts likuma “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām” 1. pantā noteiktajā svētku dienā, turklāt, neatkarīgi no tā, vai darbinieks nodarbināts atbilstoši normālam vai nepilnam darba laikam, un neatkarīgi no darbiniekam piemērotā darba laika organizācijas veida (summētais vai maiņu darbs), pusēm ir tiesības izvēlēties kompensācijas mehānismu par darbu svētku dienā.

Atbilstoši Darba likuma 144. panta otrajai daļai, ja nepieciešams nodrošināt nepārtrauktu darba gaitu, atļauts nodarbināt darbinieku svētku dienā, piešķirot viņam apmaksātu atpūtu citā nedēļas dienā vai izmaksājot atbilstošu atlīdzību.

Proti, darbiniekam papildus aprēķinātajai darba samaksai par konkrēto svētku dienā nostrādāto stundu skaitu ir jāpiešķir apmaksāta atpūta citā nedēļas dienā vai piemaksa, kā to paredz Darba likuma 68. pants: “Darbinieks, kas veic darbu svētku dienā, saņem piemaksu ne mazāk kā 100% apmērā no viņam noteiktās stundas vai dienas algas likmes, bet, ja nolīgta akorda alga, – ne mazāk kā 100% apmērā no akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu.”

Attiecībā uz nakts darbu Darba likuma 138. pantā noteikts, ka nakts darbs ir ikviens darbs, kuru veic nakts laikā vairāk nekā divas stundas. Par nakts laiku Darba likuma izpratnē noteikts laikposms no plkst. 22.00 līdz 6.00. Savukārt, lai šajā laikposmā veiktais darbs kvalificētos kā nakts darbs, šajā laikā ir jānostrādā vairāk nekā divas stundas.

Ja naktī veiktais darbs kvalificējas kā nakts darbs, tad uz to ir attiecināmi Darba likuma 67. panta nosacījumi, un darbiniekam pienākas piemaksa par nakts darbu. Proti, darbiniekam, kas veic nakts darbu (neatkarīgi no nolīgtā darba laika organizācijas veida), jāaprēķina darba samaksa par konkrēto stundu skaitu un papildu piemaksa ne mazāk kā 50 procentu apmērā no viņam noteiktās stundas vai dienas algas likmes, bet, ja nolīgta akorda alga, – piemaksa ne mazāk kā 50 procentu apmērā no akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu.

Ievērojot iepriekš minēto:

  • par nostrādāto darba laiku svētku dienā – 18. novembrī no plkst. 08.00 līdz 24.00 – jums ir tiesības saņemt apmaksātu atpūtas laiku citā nedēļas dienā vai tiesības saņemt piemaksu 100% apmērā no jums noteiktās stundas algas likmes;
  • par nostrādāto darba laiku nakts laikā – no plkst. 22.00 līdz 08.00 – jums ir tiesības saņemt piemaksu ne mazāk kā 50% apmērā no jums noteiktās stundas algas likmes.

Likumā noteiktās piemaksas viena otru neaizstāj, proti, piemaksas ir izmaksājamas, iestājoties likumā noteiktajiem apstākļiem, turklāt atsevišķos gadījumos darbiniekam izmaksājamas vairākas piemaksas, tās summējot. Piemēram, jūsu minētajā situācijā par nostrādāto darba laiku 18. novembrī no plkst. 22.00 līdz 24.00 jums pienākas piemaksa gan par darbu svētku dienā, gan nakts darbu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 88 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas