E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28034
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Par pierādīšanas līdzekļiem civilprocesā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. decembrī, 2022
kaimiņš

Jautājums par pierādījumiem civillietā. Ir strīds par ceļa servitūtu, kurš tiek izmantots jeb ir iezīmēts plānā, bet kura dabā nav. Jau ir iesniegta prasība tiesā, bet tagad servitūta, kas iezīmēts nākamā kaimiņa īpašumā, dabā nav, bet viņš norāda, ka tālāk tas esot izmantots, kaut gan pašam visa teritorija ir iežogota. Nezinu, kā, bet nākamais īpašnieks tagad arī tiesā iesniedzis prasību, ka ceļu izmanto un dabā tas esot, kaut gan īstenība brauc no citas puses pie sava īpašuma, kur tam robeža ar publisko ceļu. Es nezinu, ko kaimiņš, ar kuru man ir strīds, apsolījis viņam par to, bet sanāk, ka es esmu cēlis prasību nepareizi, ja apstiprinās, ka ceļu izmanto arī nākamais īpašnieks. Kā es varu pierādīt, ka ceļš dabā kaimiņa zemē neeksistē, ka ir tikai iezīmēts, bet reāli dabā nav. Vai vispār tālākajam kaimiņam, kas īstenībā brauc no citas puses, bija pamats iesniegt prasību un tagad tiesā klaji melot? Vai derēs manas pašrocīgi uzņemtās bildes ar telefonu, kurās būs redzamas adreses ar koordinātām un laika fiksāciju, ka vietā, kur it kā jābūt ceļam, ir žogs un dabā ceļa nav? Vai arī kā man pierādīt par ceļu dabā, kas būs pierādījums tiesai? Un vai man jāvēršas policijā, ja abi kaimiņi snieguši nepatiesas ziņas tiesai, kā rezultātā tiks noraidīta prasība? Un vai par to var saukt pie kriminālatbildības?

A
atbild:
27. decembrī, 2022

Civilprocesa likumā ir uzskaitīti visi pieļaujamie pierādīšanas līdzekļi, ar kuriem strīdus puses var pierādīt savu pozīciju. Tie ir:

  • pušu un trešo personu paskaidrojumi;
  • liecinieku liecības;
  • rakstveida pierādījumi;
  • lietiskie pierādījumi;
  • ekspertīze;
  • institūcijas atzinums.

Pie rakstveida pierādījumiem pieder arī fotogrāfijas, videoieraksti utt., tomēr tikai tiesas ieskatā būs izvērtēt, vai iesniegtie pierādījumi būs tādi, kas pierādīs prasības pamatotību vai iebildumu pamatotību.

Vairāk par to, kādiem pierādīšanas līdzekļiem pierādīt savu taisnību tiesā, kā arī to, kā jānoformē pierādījumi (piemēram, uzņemtās fotogrāfijas), lai tiesa pieņemtu tās kā pierādījumu, varat uzzināt raidījumu cikla “Zini savas tiesības” epizodē “Tuvplānā civilprocess – pierādījumu loma un sacīkstes princips tiesvedībā”.

Civilprocesa likuma 73.1 panta trešā daļa noteic, ka par apzināti nepatiesa pieteikuma, prasības pieteikuma vai sūdzības, izņemot blakus sūdzības, apelācijas vai kasācijas sūdzības, iesniegšanu nolūkā sasniegt prettiesisku mērķi vai kavēt tiesību vai likumisko interešu aizsardzību tiesa var uzlikt pusei naudas sodu līdz 1200 eiro.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas