E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27996
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Uzturlīdzekļu summu var palielināt, iesniedzot prasību tiesā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. decembrī, 2022
Karīna

Izšķīros ar vīru tiesā pirms pieciem gadiem, kad meitai bija 10 gadi. Izlīgumā tika noteikti uzturlīdzekļi 200 eiro apmērā. Tagad meitai ir 15 gadi, viņas vajadzības ir mainījušās, kam ir nepieciešams vairāk izdevumu. Tāpat cenas ir palielinājušās, tostarp nodarbības, kuras meita apmeklē, palikušas dārgākas. Vai likumā ir noteikta iespēja pieprasīt palielināt uzturlīdzekļus? Paldies!

A
atbild:
02. janvārī, 2023
Olga Lauva
juriste

Labdien!

Civillikuma 179. pantā ir norādīts, ka vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.

Pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem.

Ja bērnam ir pašam sava manta, bet vecākiem tās nepietiek bērnam nepieciešamo uzturēšanas izdevumu segšanai, šos izdevumus var segt no bērna mantas ienākumiem; ja šo ienākumu nepietiek, var izlietot daļu no bērna mantas, bet vienīgi ar bāriņtiesas atļauju.

Ja vecāku nav vai viņi nespēj uzturēt bērnu, šis pienākums līdzīgās daļās gulstas uz vecvecākiem. Ja vecvecāku mantas stāvoklis ir nevienlīdzīgs, tiesa var noteikt viņiem uzturēšanas pienākumu samērā ar katra mantas stāvokli.

Minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kuru bērnam nodrošināt ir pienākums katram no vecākiem, neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu.

Tiesa pēc prasītāja lūguma nekavējoties pieņem lēmumu par to, kādā apmērā atbildētājam pagaidām, līdz strīda izšķiršanai, jāsedz bērna uzturēšanas izdevumi. Bērna pagaidu uzturlīdzekļu apmērs nevar būt mazāks par Ministru kabineta noteikto minimālo bērna uzturlīdzekļu apmēru.

Ja bērna uzturēšanai ir nepieciešams lielāks uzturlīdzekļu apmērs, ir iespējams iesniegt prasību tiesā par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu. Prasībā ir nepieciešams pamatot, kāpēc ir vajadzīga lielāka uzturlīdzekļu summa, kā arī ir jāpievieno pierādījumi, kas apliecina, ka esošās uzturlīdzekļu summas nepietiek. Par pierādījumiem var būt maksājuma čeki, maksājuma uzdevumi par izdevumiem, kas tiek izmantoti bērna uzturēšanai.

Tiesa, izvērtējot iesniegto prasību, lūgs iesniegt paskaidrojumus atbildētājam (vecākam, kurš maksā uzturlīdzekļus) par iespēju palielināt uzturlīdzekļu summu. Tiesa, izvērtējot abu pušu paskaidrojumus un pierādījumus, pieņem lēmumu par uzturlīdzekļu summas palielināšanu vai atteikumu to palielināt.

Valsts nodevu par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu var aprēķināt pēc Civilprocesa likuma 34. pantā norādītajām formulām, ņemot vērā prasījuma summu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas