E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27887
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Daudzdzīvokļu mājas parādu pārņemšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. novembrī, 2022
Alise

Labdien! Esam pārņēmuši daudzdzīvokļu māju no iepriekšējā apsaimniekotāja ar parādsaistībām, par kurām netikām informēti ne no pakalpojuma sniedzēja, slēdzot jauno līgumu, ne iepriekšējā apsaimniekotāja. Abpusēji ir parakstīts nodošanas–pieņemšanas akts, pārņemot māju, kas nosūtīts arī pakalpojuma piegādātājam, – ar mājas kopējiem skaitītāju rādījumiem biedrība pārņem īpašumu pārvaldībā. Pakalpojuma sniedzējs pieprasa parāda apmaksu, lai gan tā izveidojusies iepriekšējā apsaimniekotāja pārvaldīšanas laikā, un iedzīvotāji par pakalpojumiem ir norēķinājušies. Kādas jaunajam pārvaldniekam ir tiesības nemaksāt parādu, kas ir izveidojies pirms mājas pārņemšanas pārvaldībā, un pieprasīt, lai pakalpojuma piegādātājs piedzen parādu no iepriekšējā apsaimniekotāja? Kur vērsties, lai saņemtu konsultāciju? Jau iepriekš pateicos par sniegto atbildi!

A
atbild:
16. novembrī, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Ja iedzīvotāji par pakalpojumiem ir norēķinājušies un apsaimniekotājs ir piesavinājies dzīvokļu īpašnieku naudu, jums ir jāvēršas ar iesniegumu Valsts policijā.

Dzīvokļa īpašuma likuma 10. pants nosaka, ka dzīvokļa īpašniekam ir pienākums:

  • piedalīties dzīvojamās mājas pārvaldīšanā;
  • segt dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumus šī likuma 13. pantā noteiktajā kārtībā;
  • norēķināties par saņemtajiem pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu (piemēram, par apkuri, auksto ūdeni, kanalizāciju, sadzīves atkritumu izvešanu) u. c.

Ja parādi ir izveidojušies dzīvokļu īpašnieku vainas dēļ, tad tie ir dzīvokļu īpašnieku parādi un no iepriekšējā apsaimniekotāja tos nevar piedzīt.

LV portāls jau ir skaidrojis: kopīpašuma pārvaldīšanas uzdevumu (līgumiskās attiecības) atsauc dzīvokļu īpašnieki (kopība), un viņiem cita starpā ir jāpārņem arī pārvaldīšanas periodā uzkrātās saistības. Savukārt ar jauno pārvaldnieku dzīvokļu īpašnieki (kopība) slēdz līgumu un dod pārvaldīšanas uzdevumu. Protams, dzīvokļu īpašnieki jaunajam pārvaldniekam var dot pilnvarojumu pārstāvēt īpašnieku intereses saistību pārņemšanā no vecā pārvaldnieka, bet arī šādā situācijā viņš darbojas dzīvokļu īpašnieku vārdā uz dotā pilnvarojuma pamata.

Vienošanās par parādu piedziņu var būt dažāda –, gan pārņemot saistības (cedējot), gan vienojoties, ka parādus cenšas atgūt bijušais pārvaldnieks.

Ieteiktu jums vērsties pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta, lai saņemtu konsultāciju.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas