E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19645
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
22
22

Nodokļa atvieglojums par nestrādājošu laulāto

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. martā, 2020
Linda

Vai bērna kopšanas laikā (kopš bērna piedzimšanas), ja saņem bērna kopšanas un vecāku pabalstus, mamma drīkst tikt reģistrēta VID kā apgādājamā vīra nodokļu grāmatiņā? Darbavieta šajā laikā tiek saglabāta. Vai to var izdarīt ar atpakaļejošu datumu?

A
atbild:
16. martā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Kopš 2018. gada 1. jūlija likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 13. panta pirmajā daļā ir noteikti vairāki gadījumi, kad strādājošais laulātais var izmantot nodokļa atvieglojumu par nestrādājošu laulāto:

  • ja laulātā apgādībā ir bērns vecumā līdz trim gadiem;
  • ja laulātā apgādībā ir trīs vai vairāk bērni līdz 18 gadu vecumam vai līdz 24 gadu vecumam, no kuriem vismaz viens ir jaunāks par septiņiem gadiem, kamēr bērns turpina izglītības iegūšanu;
  • ja laulātā apgādībā ir pieci bērni līdz 18 gadu vecumam vai līdz 24 gadu vecumam, kamēr bērns turpina izglītības iegūšanu.

Par apgādībā esošu nestrādājošu laulāto uzskata personu, kura nesaņem ar nodokli apliekamus ienākumus vai bezdarbnieka pabalstu (stipendiju), nav reģistrējusies komercreģistrā kā individuālais komersants vai Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicēja, nav zemnieku saimniecības īpašnieks vai komercsabiedrības valdes vai padomes loceklis, vai prokūrists, kā arī cita persona, kas ieņem amatu, kurš dod tiesības uz atlīdzību.

Maternitātes pabalsts, vecāku pabalsts un bērna kopšanas pabalsts ir ar nodokli neapliekami ienākumi, tātad sieviete, kas tos saņem, var būt vīra apgādībā nodokļa atvieglojuma piemērošanai.

Lai saņemtu nodokļa atvieglojumus, apgādājamais jāieraksta savā elektroniskajā algas nodokļa grāmatiņā – VID elektroniskās deklarēšanas sistēmas sadaļā “Algas nodokļa grāmatiņa”.

Ja apgādājamais ierakstīts nodokļa grāmatiņā, atvieglojumu piemēro darba devējs.

Nodokļa atvieglojumus par pagājušu periodu ir iespējams saņemt triju gadu laikā no likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteiktā maksāšanas termiņa. Par apgādājamo laulāto – no 2018. gada 1. jūlija. Par periodu, kurā bija tiesības uz nodokļa atvieglojumiem, bet tie netika piemēroti, ir jāiesniedz gada ienākumu deklarācija.

Gada ienākumu deklarāciju vai tās precizējumu var iesniegt VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā.

Labs saturs
22
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas