E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27885
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai izdeklarēties, lai vecāmāte varētu saņemt mājokļa pabalstu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. novembrī, 2022
Juta

Labdien! Kādu materiālo palīdzību var saņemt mana vecāmāte, kura ir vientuļā pensionāre (pensija 450 eiro) un I grupas invalīde (nekādus pabalstus nesaņem)? Nepieciešama materiāla palīdzība mājokļa izdevumu segšanai. Vai sociālais dienests var sniegt palīdzību, ja arī es esmu deklarēta viņas dzīvoklī, bet mana faktiskā dzīvesvietas adrese ir cita? Vai man izdeklarēties no viņas dzīvokļa, lai pabalsta nepieciešamības izvērtēšanā tiktu skatīti tikai viņas ienākumi?

A
atbild:
15. novembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā paredzētais pašvaldības maksātais mājokļa pabalsts tiek piešķirts mājsaimniecībai. Likumā definēts, kas ir mājsaimniecība: vairākas personas, kuras dzīvo vienā mājoklī un kopīgi sedz izdevumus, vai viena persona, kura saimnieko atsevišķi.

Tiesībām uz mājokļa pabalstu tiek vērtēta mājsaimniecības materiālā situācija, tāpēc jāiesniedz Iztikas līdzekļu deklarācija – atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu”. Tajos arī paredzēts, ka sociālais dienests, ja nepieciešams, apseko iesniedzēja norādīto faktisko dzīvesvietu vai deklarēto dzīvesvietu un izvērtē iespēju sniegt atbilstošu atbalstu.

Jāapzinās, ka pašreiz sociālie dienesti ir ļoti noslogoti, desmitiem tūkstošu iedzīvotāju ar pieticīgiem ienākumiem ir nepieciešama palīdzība un katrs gadījums ir individuāls. Ja nedzīvojat kopā ar vecomāti, tad jums pašām sociālajā dienestā jānoskaidro, vai un kā pierādāma situācija, ka vecāmāte ir vientuļa pensionāre ar I grupas invaliditāti.

Nav tiesa, ka cilvēki ar invaliditāti, pensijas saņēmēji nesaņem nekādu atbalstu papildus tam, kas šajā apkures sezonā ir paredzēts visām mājsaimniecībām. Personai ar I invaliditātes grupu ir samazināts maksājums par elektroenerģiju – atbalsts ir 15 eiro mēnesī. No 2022. gada 1. novembra līdz 2023. gada 31. maijam pensijas saņēmējiem izmaksās valsts pabalstu – 20 eiro mēnesī, ja pensija ir robežās no 301 eiro līdz 509 eiro mēnesī. Personām ar invaliditāti ir arī virkne atvieglojumu maksājumiem, kurus sedz pārējā sabiedrība.

Pašvaldības var papildus noteikt arī savus pabalstus, par tiem varat izlasīt saistošajos noteikumos.

Lēmums par izdeklarēšanos no dzīvokļa tikai tāpēc, lai pretendētu uz mājokļa pabalstu, ir jāpieņem cilvēkam pašam. Ir taču kāds iemesls, kāpēc jūs esat deklarēta vietā, kurā nedzīvojat. Tas pirmkārt. Un, otrkārt, it kā risinot vienu šā brīža problēmu, vajadzētu padomāt, ka dzīvē var rasties situācijas, kad deklarēšanās fakts var būt svarīgs, ja tiek piemēroti citi dažādi tiesību akti.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas