E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27587
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Iespējamais parāds par remontdarbiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. oktobrī, 2022
Evelīna

Sveiki! Daudzdzīvokļu mājā tika veikti remontdarbi pēc elektroinstalācijas aizdegšanās koplietošanas koridorā. Remonts tika veikts par tajā brīdī esošo mājas uzkrājumu un apsaimniekotāja līdzekļiem. Sākot interesēties par 2022. gada apkures taupības pasākumiem un energoefektivitātes uzlabošanu, apsaimniekotājs norādīja, ka netiks veikti darbi, jo mājai ir parāds aptuveni 20 000 eiro apmērā, atsaucoties uz remontdarbiem, kas veikti pirms vairāk nekā 10 gadiem. Iedzīvotāji netika informēti ne rēķinos, ne mājas tāmēs, ne kāpņutelpās par to, ka ir parādsaistības. Iedzīvotāji jau vairākkārt ir mainījušies. Iegādājoties īpašumu, jaunie īpašnieki arī netika informēti par mājas parādu. Vai šādu parādu var uzskatīt par likumīgu? Iedzīvotāji nav parakstījuši dokumentus par saistībām un vairāk nekā 10 gadu laikā ne reizi nav informēti. Kādus dokumentus iedzīvotāji var pieprasīt uzrādīt apsaimniekotājam, ja ir aizdomas par parāda summas izcelsmi, ņemot vērā, ka aizritējuši vairāk nekā desmit gadi? Ja šāds parāds ir likumīgs, kādas ir iespējas to samazināt? Maksa par apsaimniekošanu tikai nosedz mājas ikgadējos izdevumus. Vai šādu parādu var norakstīt pēc grāmatvedības likumiem? Kā šādā gadījumā tiek dalītas parāda maksas, ja iedzīvotāji ir vairākkārt mainījušies? Maksā tikai tie, kuri palikuši no laika, kad radās parāds, kamēr koplietošanas telpas izmanto visi. Vai parāda segšanā jāiesaista visi iedzīvotāji? Ēkā atrodas arī pašvaldībai piederošās telpas. Vai mājas kopējā parāda segšanā jāpiedalās arī pašvaldībai? Vai apsaimniekotājs ir tiesīgs neveikt energoefektivitātes uzlabošanas pasākumus, kas iedzīvotājiem samazinātu izmaksas par apkuri (apkures automātikas nomaiņa, maģistrāles atrakšana un apsekošana vietās, kur izveidojies zemes iegruvums, apkures cauruļu siltināšana pagrabtelpās), kā argumentu izmantojot senu parādu?

A
atbild:
19. oktobrī, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Civillikuma 1895. pants paredz: “Visas saistības, kuras nav noteikti izņemtas no noilguma ietekmes un kuru izlietošanai likumā nav noteikti īsāki termiņi, izbeidzas, ja tiesīgā persona tās neizlieto desmit gadu laikā.”

Savukārt Komerclikuma 406. pants paredz: “No komercdarījuma izrietošie prasījumi noilgst triju gadu laikā, ja likumā nav noteikts cits noilguma termiņš.”

Atbilstoši Civillikuma 1896. pantam noilguma termiņš skaitāms no prasījuma tiesības nodibināšanas brīža.

Noilgumu var pārtraukt, un tādā gadījumā termiņš sāk tecēt no jauna. Praksē tas notiek, ja parādnieks saņem atgādinājumu, pret viņu tiek celta prasība tiesā, kā arī tad, ja parādnieks pats atzīst parādu un to atmaksā noilguma tecēšanas laikā.

Kas attiecas uz dokumentiem par remontdarbiem, tiem jābūt mājas lietā. Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 8. pants nosaka, ka mājas lieta iekārtojama par ikvienu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju un tur ir jābūt arī visiem tehniskiem dokumentiem, kas skar mājas remontdarbus.

Ja daudzdzīvokļu mājā tika veikti remontdarbi pēc elektroinstalācijas aizdegšanās koplietošanas koridorā, tātad tie skar koplietošanas telpas, un parāds par to ir jāmaksā konkrētā dzīvokļa īpašniekam, t. i., parāds iet līdzi dzīvoklim un tā īpašniekam. Ar dzīvokļa īpašumu saistītie maksājumi ir saistoši esošajam īpašniekam, neatkarīgi no tā, kad noticis remonts. Savukārt par rēķinu apmaksu (piemēram, elektroenerģijas, gāzes rēķinu), kas izrakstīti iepriekšējam īpašniekam, atbild bijušais īpašnieks.

Ja ēkā atrodas arī pašvaldībai piederošas telpas, tad pašvaldībai atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likuma 10. pantam, tāpat kā jebkuram dzīvokļa īpašniekam, ir pienākumi:

  • piedalīties dzīvojamās mājas pārvaldīšanā;
  • segt dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumus šī likuma 13. pantā noteiktajā kārtībā;
  • norēķināties par saņemtajiem pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu (piemēram, apkuri, auksto ūdeni, kanalizāciju, sadzīves atkritumu izvešanu);
  • maksāt uz dzīvokļa īpašumu attiecinātos nodokļus u. c.

Kas attiecas uz energoefektivitātes pasākumu veikšanu, Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 10. pants nosaka: “Uzdodot pārvaldniekam pārvaldīšanas uzdevumu, dzīvojamās mājas īpašnieka pienākums ir nodrošināt šī uzdevuma izpildei nepieciešamo finansējumu.”

Ieteiktu ar jautājumiem un iespējamo dokumentāciju vērsties pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas