E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13578
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Ja saņem pensiju, algai neapliekamo minimumu nepiemēro

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. janvārī, 2018
Inese

Labdien! Lūdzu, paskaidrojiet, kādas nodokļu izmaiņas no 2018. gada 01.01. būs invalīdiem, kas strādā un saņem invaliditātes pabalstu. Man ir piešķirta 3. grupas invaliditāte līdz 2018. gada martam. Saņemu minimālo algu un invaliditātes pabalstu 80 eiro. Tagad EDS sistēmā man jau parādās, ka prognozētais mēneša minimums būs 0, jo es saņemot pensiju. Vai tas ir pareizi, ka man pie minimālās algas nepiemēros nekādu neapliekamo minimumu un nekādus atvieglojumus? Paldies!

A
atbild:
12. janvārī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispirms būtu jātiek skaidrībā, vai saņemat invaliditātes pensiju (piešķir saskaņā ar likumu “Par valsts pensijām”) vai sociālā nodrošinājuma pabalstu (piešķir saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likumu). Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras lēmumā par piešķirto maksājumu jābūt norādītam, vai tā ir pensija vai pabalsts, kā arī atsaucei uz likumu. Ja to kaut kādu iemeslu nezināt, tad tas jānoskaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. Ja nesaņemat pensiju, jāizdara labojums algas nodokļa grāmatiņā.

Ja saņemat invaliditātes pensiju un strādājat, tad darba algai neapliekamo minimumu nepiemēro. Šajā ziņā izmaiņu nav, tā bija arī līdz šim. Līdz ar to strādājošajiem pensijas saņēmējiem, arī invaliditātes pensijas saņēmējiem, nepiemēro arī diferencēto neapliekamo minimumu.

Ja saņemat invaliditātes pensiju, tad pensijai ir neapliekamais minimums – 250 eiro un papildu atvieglojums par invaliditāti – 120 eiro mēnesī (3. grupai). Tātad – kopā 370 eiro neapliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Nodokļa atvieglojumu var piemērot darba devējs, ja algas nodokļa grāmatiņā ir norāde par tiesībām uz atvieglojumu par invaliditāti. Algas nodokļa grāmatiņā, ja tā iesniegta darba devējam,  atzīme par invaliditāti ir jānorāda pašam darba ņēmējam.  Ne vienmēr darbinieks šo informāciju vēlas izpaust, tāpēc darba ņēmējam ir dotas izvēles tiesības – arī nenorādīt invaliditāti.

Ja gada laikā nav izmantots nodokļa atvieglojums par invaliditāti un pensionāra neapliekamais minimums pilnā apmērā, tad, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju Valsts ieņēmumu dienestā, pārmaksāto nodokli var atgūt, jo ar nodokli neapliekamo kopsummu attiecina uz abiem ienākumiem – pensiju un algu.

Tomēr, ja ir tā, kā rakstāt, ka saņemat pabalstu (nevis pensiju, par ko ir ieraksts nodokļa grāmatiņā), tad pabalsts netiek aplikts ar nodokli. Darba algai tādā gadījumā piemēro neapliekamo minimumu un kā jebkurā citā gadījumā – papildu atvieglojumu par invaliditāti.

Tātad Jums pašai jānoskaidro, vai algas nodokļa grāmatiņā ir pareiza norāde par pensiju (informāciju par pensiju VID saņem no VSAA, un tā tiek iekļauta nodokļa grāmatiņā), kā arī jāizdomā, vai atzīmēsiet nodokļa grāmatiņā norādi par invaliditāti. Tam ir paredzēta aile: Rādīt ienākuma gūšanas vietai informāciju par: (invaliditāti).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas