E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10701
Lasīšanai: 2 minūtes
2
3
2
3

Īpašumu ar komunālo maksājumu parādsaistībām var pārdot

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. novembrī, 2016
Linda Balode

Labdien. Ja dzīvoklim ir parāds par komunālajiem maksājumiem, vai var pārdot to dzīvokli jaunajiem īpašniekiem? Kā labāk rīkoties, pērkot dzīvokli un ar īpašnieku vienojoties samaksu pa daļām?

A
atbild:
08. novembrī, 2016
Una Medne
juriste

Normatīvais regulējums nenosaka ierobežojumus darījumiem ar nekustamo īpašumu, ja tam ir komunālo maksājumu parādi.

Ja ir nodoms iegādāties dzīvokli ar komunālo maksājumu parādu, tad dzīvokļa pirkuma līgumā būtu nepieciešams atrunāt nosacījums – vai dzīvokļa komunālo maksājumu parādus pārņem pircējs, vai arī tos nosegs bijušais dzīvokļa īpašnieks. Tiesiskajā regulējumā nav noteikts pircēja pienākums pārņemt dzīvokļa komunālos parādus, jo saskaņā ar Civillikuma 993. pantu nodošana vien vēl nenodibina nekustamā īpašuma ieguvējam īpašuma tiesību: to iegūst tikai ar īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā uz jaunā īpašnieka vārda.

No minētā izriet, ka īpašumtiesības un attiecīgi arī pienākums pret komunālo pakalpojumu sniedzējiem jaunajam īpašniekam sākas no brīža, kad zemesgrāmatā ir reģistrētas īpašuma tiesības.

Ja vienojaties, ka komunālo pakalpojumu parādus nepārņem pircējs, tad noteikti nepieciešams starp pircēju un iepriekšējo dzīvokļa īpašnieku parakstīt dzīvokļa pieņemšanas–nodošanas aktu, kurā ir informācija par skaitītāju rādījumiem uz dienu, kad dzīvoklis pāriet pircēja lietošanā. Šī informācija būs nepieciešama komunālo pakalpojumu sniedzējiem.

Ja pircējam ir doma vienoties par īpašnieka komunālo maksājumu nomaksu pa daļām, būtu nepieciešams noslēgt trīspusēju vienošanos starp esošo īpašnieku, jauno īpašnieku un apsaimniekotāju vai konkrēto komunālo pakalpojumu sniedzēju par parāda nomaksu pa daļām.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas