E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27475
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
6
6

Kā rīkoties, ja suni sakodis cits suns

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. oktobrī, 2022
Marta

Labdien! Manam sunim bez jebkāda iemesla uzbruka cits suns, kurš bija izbēdzis no savas teritorijas. Rezultātā mans suns tika nopietni sakosts, veterinārie pakalpojumi (operācija, zāles, palikšana stacionārā trīs dienas) izmaksās vairākus simtus eiro. Suņa īpašniece mutiski atzina savu vainu, piekrita segt zaudējumus, kad būs zināma gala summa. Tomēr neesmu pārliecināta, ka brīdī, kad būs jāveic apmaksa, tā notiks. Suņa īpašniece jau mēģināja attaisnot savu suni, sakot, ka viņš nav agresīvs, tas nav iespējams. Man ir liecinieki, kuri redzēja, kā manam sunim uzbrūk konkrētās īpašnieces suns. Kā man rīkoties, ja suņa īpašniece neveic apmaksu par veterināro palīdzību? PVD ir informēts par šo atgadījumu. Vai man jāvēršas Valsts policijā ar prasību celt administratīvo lietu, ja vēlos, lai viņa segtu man radītos zaudējumus?

A
atbild:
11. oktobrī, 2022
Sandis Zellis
jurists

Dzīvnieku aizsardzības likuma 58. pants noteic, ka par dzīvnieku turēšanas noteikumu pārkāpšanu, ar ko citam dzīvniekam nodarīts fizisks kaitējums vai cilvēkam nodarīts fizisks vai materiāls kaitējums, piemēro naudas sodu fiziskajai personai no četrpadsmit līdz trīssimt septiņdesmit piecām naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai – no divdesmit divām līdz sešsimt naudas soda vienībām. Saskaņā ar minētā likuma 60. panta trešo daļu administratīvā pārkāpuma procesu situācijā, kurā, pārkāpjot likumu, nodarīts kaitējums dzīvniekam, veic Pārtikas un veterinārais dienests (turpmāk – PVD).

Ievērojot minēto, jūsu rīcība, informējot PVD, ir bijusi pareiza, policijas iesaiste nav nepieciešama. PVD kompetencē šobrīd ir ierosināt administratīvā pārkāpuma procesu un, ja tiks pierādīta suņa saimnieces atbildība konkrētajā situācijā, pieņemt lēmumu par naudas soda piemērošanu. Tiklīdz saņemsiet lēmumu par soda piemērošanu, atbilstoši Administratīvās atbildības likuma 34. panta otrajai daļai varēsiet no pārkāpuma izdarītājas prasīt kaitējuma atlīdzinājumu Civilprocesa likumā paredzētajā kārtībā. Pieprasot atlīdzinājumu civiltiesiskā kārtībā, cietušais ir atbrīvots no valsts nodevas.

Lēmums administratīvā pārkāpuma procesā nepieciešams, lai tajā norādītie faktiskie apstākļi pamatotu prasības pieteikumu – pierādītu, ka nodarītie zaudējumi ir tiešā cēloņsakarībā ar konkrētās personas prettiesisko rīcību, kas atzīta attiecīgajā administratīvā pārkāpuma procesā.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 26. panta pirmo daļu prasību pret fizisko personu ceļ tiesā pēc tās deklarētās dzīvesvietas. Vēršoties tiesā, prasības pieteikumā jāiekļauj informācija, kas norādīta Civilprocesa likuma 128. pantā.

Vēršu uzmanību, ka jums jebkurā laikā ir arī iespēja vērsties pie personas, kura ir nodarījusi minētos zaudējumus, lai ārpustiesas kārtībā savstarpēji vienotos par brīvprātīgu zaudējumu atlīdzināšanu.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas