E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13822
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses
1
10
1
10

Valdes loceklis var kārtot grāmatvedību, ja ir kvalifikācija un līgums

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. februārī, 2018
Karīna

Labdien! Jautājums ir par grāmatvedības veikšanu SIA. Uzņēmumā ir divi valdes locekļi, viens valdes loceklis ir grāmatvedis ar darba stāžu. Vai viņš var veikt uzņēmuma grāmatvedību? Īsti likumā nav saprotams, vai var kārtot, ja ir vienīgais valdes loceklis, vai var kārtot, ja ir vairāki valdes locekļi. Vēlos rast skaidrību šajā jautājumā.

A
atbild:
28. februārī, 2018

Uzņēmumā grāmatvedības kārtošanu veic grāmatvedības jautājumos kompetenta persona – grāmatvedis vai ārpakalpojumu grāmatvedis, ar kuru uzņēmuma vadītājs noslēdzis attiecīgu rakstveida līgumu, kurā noteikti šīs personas pienākumi, tiesības un atbildība grāmatvedības kārtošanas jautājumos (likuma “Par grāmatvedību” 3. panta otrā daļa).

Šā likuma izpratnē:

  • grāmatvedis ir fiziskā persona, kuras kvalifikācija atbilst Ministru kabineta noteiktajai grāmatveža ceturtā vai trešā līmeņa kvalifikācijai un kuras kompetenci apliecina attiecīgs izglītības dokuments (diploms vai apliecība), kā arī tāda fiziskā persona, kuras kompetenci attiecīgajos grāmatvedības jautājumos apliecina pieredze vai atbilstošs sertifikāts un kura veic grāmatveža pienākumus;
  • ārpakalpojumu grāmatvedis ir persona, kura, pamatojoties uz rakstveida līgumu ar uzņēmumu (izņemot darba līgumu), apņemas sniegt vai sniedz klientam grāmatvedības pakalpojumus un kura atbilst šā panta trešās daļas 1. punktā grāmatvedim noteiktajām prasībām (likuma “Par grāmatvedību” 3. panta trešā daļa).

Iepriekš minētie noteikumi neattiecas uz uzņēmuma vadītāju, kurš grāmatvedību var kārtot pats:

  • individuālā uzņēmuma, zemnieka vai zvejnieka saimniecības īpašnieks;
  • fiziskā persona, kura veic saimniecisko darbību;
  • individuālais komersants;
  • kapitālsabiedrības vienīgais valdes loceklis, kurš ir kapitālsabiedrības vienīgais dalībnieks.

Tādējādi sabiedrībā, kurā ir divi vai vairāki valdes locekļi,  valdes loceklis, kuram ir attiecīga grāmatveža kvalifikācija, kuru apliecina izglītības dokuments vai cits grāmatveža kompetenci apliecinošs dokuments, noslēdzot rakstveida līgumu ar sabiedrību, var kārtot grāmatvedību.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas