E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27427
Lasīšanai: 3 minūtes
7
7

Kā rēķina vecāku pabalstu no algas un autoratlīdzības

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. septembrī, 2022
Maija

Labdien! Esmu darba ņēmēja un saņemu darba algu, kas lielāka par valstī noteikto minimālo algu. Papildus saņemu autoratlīdzību par autordarbu, no kuras 25% tiek maksāti nodokļiem (no kuriem 80% ir VSAOI un 20% – IIN). Drīzumā dodos bērna kopšanas atvaļinājumā. Vai vecāku pabalsts tiks rēķināts tikai no darba algas, vai tā aprēķinā tiks ņemtas vērā arī saņemtās autoratlīdzības (tā kā no tām tiek ieturētas VSAOI)?

A
atbild:
23. septembrī, 2022
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Andrika Stretinska, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Ja valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) nomaksu par saņemto autoratlīdzību veic autoratlīdzības izmaksātājs, tad autoratlīdzības izmaksātājs no autoratlīdzības ietur 25% no ienākumiem līdz 25 000 eiro un 40%, ja ienākumi pārsniedz 25 000 eiro. No samaksātā nodokļa 80% attiecina uz VSAOI, bet 20% – uz iedzīvotāju ienākuma nodokli.

VSAA atbilstoši autoratlīdzības izmaksātāja faktiski veiktajām VSAOI no autoratlīdzības aprēķina un reģistrē personas obligāto iemaksu objektu un pensijas kapitālu, piemērojot pašnodarbinātā VSAOI likmi (31,07%). Tātad autors tiek apdrošināts visiem tiem apdrošināšanas veidiem, kuriem ir pakļauts pašnodarbinātais (pensiju, maternitātes (paternitātes), slimības, invaliditātes, vecāku un veselības apdrošināšanai).

Tā kā par autoratlīdzības saņēmēju VSAOI (31,07%) tiek veiktas kā par pašnodarbināto un pašnodarbinātais ir pakļauts vecāku apdrošināšanai, aprēķinot vecāku pabalstu, tiek ņemts vērā no autoratlīdzības aprēķinātais un reģistrētais VSAOI objekts.

Vecāku pabalstam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus mēnešus pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (pašnodarbinātajam – trīs mēnešus pirms ceturkšņa, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums). Vecāku pabalstam apdrošināšanas gadījums ir datums, no kura tiek piešķirts pabalsts. Ja apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā persona vienlaikus ir darba ņēmēja un autoratlīdzības saņēmēja, tad kalendāra dienas vidējo apdrošināšanas iemaksu algu vecāku pabalsta aprēķināšanai nosaka, summējot darba ņēmēja statusā gūtos ienākumus un no autoratlīdzības aprēķināto VSAOI objektu. Tas nozīmē, ka ienākumi no autoratlīdzības, kuri ir reģistrēti periodā, par kuru jāaprēķina vidējā apdrošināšanas iemaksu alga, tiek ņemti vērā pabalsta aprēķinā.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas