E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27297
Lasīšanai: 4 minūtes
2
5
2
5

Komandējuma naudas izmaksa

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. septembrī, 2022
Raimonds

Ja darba devējs (budžeta iestāde) neizmaksā komandējuma dienas naudu pirms komandējuma, vai darbinieks ir tiesīgs nedoties komandējumā?
Kā rīkoties, ja par notikušu komandējumu ilgstoši netiek samaksāta komandējuma nauda?

A
atbild:
23. septembrī, 2022
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Kārtība, kādā atlīdzināmi izdevumi, kas saistīti ar mācību, darba un dienesta komandējumiem, komandējumu izdevumu kompensācijas normas, kā arī kompensāciju normas par izdevumiem, kas saistīti ar darba braucieniem, ir noteikta MK noteikumos Nr. 969 “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi”.

Saskaņā ar MK noteikumu Nr. 969 2. punktu komandējums ir darbinieka ar darba devēja rakstisku rīkojumu apstiprināts brauciens uz noteiktu laiku, lai pildītu darba (dienesta) uzdevumus vai paaugstinātu zināšanas un kvalifikāciju (mācību komandējums). Darbinieku komandējumā darba devējs nosūta ar rīkojumu. Komandējuma ilgumu nosaka darba devējs. Darbiniekam nav tiesību atteikties doties komandējumā.

MK noteikumu Nr. 969 11. punktā noteikts, ka šajos noteikumos minēto izdevumu atlīdzināšanai (izņemot izdevumus, kurus sedz institūcija, kas darbinieku uzaicinājusi komandējumā) pēc darbinieka rakstiska pieprasījuma izsniedz avansu eiro vai konvertējamā valūtā.

Saskaņā ar Darba likuma 76. panta pirmās daļas 1. punktu darba devējam ir pienākums atlīdzināt tos darbinieka izdevumus, kuri atbilstoši darba līguma noteikumiem nepieciešami darba veikšanai vai ir radušies ar darba devēja piekrišanu, īpaši izdevumus, kas ir saistīti ar darbinieka komandējumu vai darba braucienu. Tādējādi darba devējam ir pienākums segt komandējuma vai darba brauciena laikā darbiniekam radušos papildu izdevumus atbilstoši MK noteikumos Nr. 969 noteiktajam, tai skaitā dienas naudu, lai kompensētu papildu izdevumus, kas rodas komandējuma laikā (piemēram, par ēdināšanu, dažādiem pakalpojumiem).

Ne Darba likums, ne MK noteikumi Nr. 969 nenosaka komandējuma naudas izmaksas kārtību avansā. Iestāde iekšējā kārtībā nosaka kārtību, kādā tiek izmaksāta komandējuma nauda avansā, kā arī kārtību par izdevumu, kas saistīti ar komandējumu, atlīdzināšanu, piemēram, atskaites iesniegšanu par komandējumu, komandējuma laikā radušos papildu izdevumu apliecinošu dokumentu iesniegšanu u. tml.

Ja esat izpildījis iestādē noteikto kārtību, bet darba devējs nav veicis komandējuma naudas izmaksu avansā, kā arī nav apmaksājis ar komandējumu saistītos izdevumus, jums savu aizskarto tiesību un likumīgo interešu aizsardzībai ir tiesības vērsties ar sūdzību pie darba devēja, lūdzot izmaksāt visas naudas summas, kuras jums pienākas saistībā ar komandējumu.

Iesakām sūdzību sagatavot divos eksemplāros un iesniegt darba devējam personīgi, uz darbinieka sūdzības eksemplāra saņemot atzīmi par sūdzības reģistrēšanu uzņēmuma lietvedībā vai, ja lietvedības nav, lūdzot darba devēju izdarīt atzīmi par sūdzības saņemšanu, norādot datumu, parakstu un atšifrējumu. Tāpat sūdzību var nosūtīt darba devējam ierakstītā sūtījumā pa pastu uz uzņēmuma juridisko adresi, saglabājot Latvijas Pasta kvīti, kas apliecina sūdzības nosūtīšanas faktu.

Ja darba devējs sūdzību neizskata vai pēc sūdzības izskatīšanas nenovērš tiesību aizskārumu, jums saskaņā ar Darba strīdu likumu savu aizskarto tiesību un likumisko interešu aizsardzības nolūkā ir tiesības vērsties tiesā ar prasības pieteikumu par darba samaksas piedziņu. Tāpat jums savu aizskarto tiesību un likumīgo interešu aizsardzībai ir tiesības vērsties Valsts darba inspekcijā ar iesniegumu, lai Valsts darba inspekcija veiktu uzņēmuma pārbaudi.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas