E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27263
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Kā noskaidrot garāžas īpašnieku

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. septembrī, 2022
Krista

Sveicināti! Uz dzīvokļu mājai piederošas zemes ir garāžas. Kā var noskaidrot to īpašnieku? Ar kādiem dokumentiem īpašnieks var pierādīt un apliecināt, ka šis īpašums, proti, garāža, pieder tieši viņam? Vai pietiek ar inventarizācijas lietu? Ja neizdodas pierādīt īpašuma tiesības, vai zemes īpašnieki var pārņemt īpašumu? Kādā kārtībā zemes īpašnieki var iegūt šo īpašumu?

A
atbild:
12. septembrī, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Saskaņā ar likuma “Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās” 19. pantu zemesgrāmatā kā patstāvīgi īpašuma objekti nav ierakstāmas mazēkas, izņemot garāžas. Likuma traktējums pamatā attiecas uz patstāvīgi celtu vienu garāžu, ja tā nav izvietota garāžu kooperatīvā, bet, piemēram, atrodas daudzdzīvokļu mājas pagalmā.

Taču par garāžām, kas atrodas būvē, kur ir vairākas garāžas ar kopējām sienām un jumtu, zemesgrāmatas apliecībā tiek formulēts, ka īpašuma tiesība nostiprināta uz nekustamā īpašuma domājamo daļu (un lietošanā garāža Nr. XX).

Vairāk par garāžas kooperatīvu tiesībām un pienākumiem varat lasīt LV portāla publikācijā “Kas jāņem vērā, pērkot garāžu kooperatīvā”.

Garāžas īpašnieku var noskaidrot zemesgrāmatas mājaslapā šeit un vietnē https://www.kadastrs.lv/.

Zemes īpašniekiem būtu jānoskaidro, kas ir garāžas īpašnieks.

Likuma “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” 14. pantā teikts: “Ēkas (būves), kuras Zemesgrāmatu nodaļā, Valsts zemes dienestā vai pašvaldībā nav reģistrētas kā patstāvīgi īpašuma objekti, uzskatāmas par zemes īpašnieka īpašumu atbilstoši Civillikuma 968. pantam. Citas personas īpašuma tiesības uz šādām ēkām (būvēm) var iegūt, ja tiesa apmierinājusi šo personu prasību atzīt īpašuma tiesības uz attiecīgajiem objektiem.”

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas