E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27253
Lasīšanai: 2 minūtes

Uzteikuma termiņi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. septembrī, 2022
Kristīne

Labdien!
Ja darba devējs uzsaka darba līgumu, pamatojoties uz Darba likuma 101. panta 9. punktu par darbinieku skaita samazināšanu, vai tam ir tiesības nekavējoties (tai pašā dienā) atlaist darbinieku, piedāvājot uzreiz izmaksāt likumisko atlaišanas pabalstu + viena mēneša kompensāciju, lai nebūtu spēkā viena mēneša uzteikuma termiņš?

A
atbild:
26. septembrī, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba devēja uzteikuma termiņus regulē Darba likuma 103. pants, uzliekot pienākumu tos ievērot.

Norma nodrošina darbiniekam savlaicīgu informāciju par gaidāmo darba tiesisko attiecību izbeigšanu un iespēju saprātīgā laika posmā darbiniekam rūpēties par turpmāko nodarbinātību pēc darba līguma izbeigšanas.

Attiecībā uz jautājumu likums nosaka ievērot šādus termiņus:

  • viens mēnesis –, ja darba līgums tiek uzteikts šī likuma 101. panta pirmās daļas 6., 8., 9. vai 10. punktā noteiktajos gadījumos;
  • divi mēneši –, ja darba līgums tiek uzteikts šī likuma 101. panta pirmās daļas 8., 9., vai 11. punktā noteiktajos gadījumos darbiniekam, kurš atzīts par personu ar invaliditāti.

Pēc darbinieka pieprasījuma uzteikuma termiņā neieskaita pārejošas darbnespējas laiku, izņemot šī likuma 101. panta pirmās daļas 11. punktā minēto gadījumu.

Vienlīdz likuma 103. panta ceturtā daļa paredz, ka, darbiniekam un darba devējam vienojoties, darba līgumu var izbeigt arī pirms darba devēja uzteikuma termiņa izbeigšanās. Likumā nav noteikts, kādā formā slēdzama vienošanās par to, ka darba attiecības tiek izbeigtas pirms uzteikuma termiņa izbeigšanās. Juridiskajā literatūrā norādīts, ka šāda vienošanās izsakāma rakstveidā, pa vienam vienošanās eksemplāram katrai pusei, kā arī tajā obligāti jāietver darbinieka piekrišana izbeigt darba tiesiskās attiecības pirms likumā noteiktā termiņa.
“Vienošanās par uzteikuma termiņa saīsināšanu nav patstāvīgs pamats darba attiecību izbeigšanai, darba
attiecības tiek izbeigtas uz uzteikumā norādītā pamata, bet tikai īsākā termiņā,” skaidrots Darba likuma komentāros.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas