E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27237
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Satiksme
1
1

Piebraucamā ceļa izbūve

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. septembrī, 2022
Gints G.

Labdien! Vai kaimiņš drīkst gar manu zemesgabalu izbūvēt ceļu, ja tas nav iezīmēts kā servitūta ceļš? Cik metru no mana zemesgabala robežas viņš drīkst izbūvēt šādu ceļu?

A
atbild:
06. septembrī, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Civillikuma 1130. pants nosaka: “Servitūts ir lietu tiesība, kas apgrūtina lietu par labu kādam citam nekustamajam īpašumam vai – retāk – personai, piešķirot servitūta izlietotājam tiesību lietot šo lietu noteiktā apjomā.” Īpašums, kuru ceļš šķērso, ir kalpojošais īpašums, bet īpašums, kuram par labu servitūts izveidots, – valdošais. Šajā gadījumā, cik saprotams, ceļš neskar jūsu īpašumu, tas tiek būvēts gar jūsu zemesgabalu.

Teritorijas attīstības plānošanas likums nosaka – piekļūšana nekustamajiem īpašumiem risināma vietējās pašvaldības teritorijas plānojumā. Tajā arī tiek noteikti piebraucamā ceļa izbūves noteikumi.

Savukārt saskaņā ar Būvniecības likuma 1. pantu ceļa izbūve ir klasificējama kā būve un būvdarbi. Prasības valsts, pašvaldību, uzņēmumu un māju autoceļu tīklā veicamajiem darbiem un prasības autoceļu būvprojektēšanas sagatavošanai, autoceļu būvprojektēšanai, būvdarbiem un autoceļu pieņemšanai ekspluatācijā nosaka 2014. gada 14. oktobra Ministru kabineta noteikumi Nr. 633 “Autoceļu un ielu būvnoteikumi”. Ceļa izbūvei, kā to paredz normatīvais regulējums, ir nepieciešams projekts un būvatļauja.

Būvatļauju būvdarbiem uz pašvaldību, uzņēmumu vai māju autoceļiem izsniedz attiecīgās pašvaldības būvvalde, pamatojoties uz izstrādāto un saskaņoto projektu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas