E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27223
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Maternitātes pabalsts, ja darba attiecības pārtrauc BKA laikā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. septembrī, 2022
Viktorija

Labdien! Esmu māmiņa bērna kopšanas atvaļinājumā. Esmu pārtraukusi darba attiecības, pirms tam nostrādājot 1,4 gadus. Vai man pienāksies pirmsdzemdību un pēcdzemdību pabalsts un nākamais bērna kopšanas atvaļinājums, ja otrais bērniņš piedzims pirms vai uzreiz pēc pirmā bērna kopšanas atvaļinājuma (starp bērniem 1,5 līdz 2 gadu starpība)? Darba attiecības ir pārtrauktas vēlāk par 60 dienām, un jaunas darba attiecības nebūs uzsāktas grūtniecības dēļ. Paldies!

A
atbild:
08. septembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja pēc darba attiecību pārtraukšanas līdz grūtniecības atvaļinājuma sākumam būs aizritējušas 60 vai mazāk dienas, būs tiesības uz maternitātes pabalstu, ja būs nepieciešamais kvalifikācijas periods (minimālais sociālās apdrošināšanas periods).

Kvalifikācijas periods ir ne mazāk kā 3 mēneši pēdējo 6 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (grūtniecības atvaļinājuma pirmā diena, no kuras tiek izsniegta darbnespējas lapa B maternitātes pabalstam) vai ne mazāk kā 6 mēneši pēdējo 24 mēnešu laikā.

Kvalifikācijas laikā ieskaita periodu, kurā persona ir darba ņēmēja un atrodas grūtniecības, dzemdību, bērna kopšanas atvaļinājumā, un ir saņēmusi attiecīgi maternitātes vai vecāku pabalstu.

Sieviete var saņemt arī vecāku pabalstu, ja viņai par šo bērnu ir bijis piešķirts maternitātes pabalsts.

Sievietei, kurai, kopjot bērnu vecumā līdz trim gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalsts par nākamā bērna kopšanu nedrīkst būt mazāks par vecāku pabalstu, kas piešķirts par iepriekšējo bērnu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas