E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27204
Lasīšanai: 4 minūtes

Dalība kooperatīvajā sabiedrībā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. septembrī, 2022
guntis

Sveiki! Dārziņu kooperatīvs, zeme un ceļi pieder pašvaldībai, ir zemes apakšnomas līgums. Ja biedrs tiek izslēgts no kooperatīva nesamaksāta parāda dēļ par pašvaldības ceļa asfaltēšanu, kā es varēšu atjaunot zemes līgumu ar Rīgas pašvaldību? Tas pats attiecas arī uz “Latvenergo” par elektrības pieslēgumu. Ir tikai aizdomas, nav pierādījumu, tas vairāk attiecināms uz valdi, tomēr, kā rīkoties, lai to pierādītu? Kooperatīvā ir “melnā kase” (apsardzes instruktors). Katrs dārzs maksā 15 eiro, taču nav iespējams izsaukt papildspēkus no Rīgas, jo ir elektrības balsta bojājums, proti, uz vadiem uzkritis liels bērzs, bet naudas, ko samaksāt, nav. Videonovērošanai jābūt pieskaitītai apsardzes pakalpojumiem. Tāpēc visa summa (15 eiro no katra dārza) aiziet apsardzes instruktoram, kurš ir šī kantora valdes loceklis. Paldies!

A
atbild:
07. septembrī, 2022

Sākotnēji vēršam jūsu uzmanību, ka biedra izslēgšana no sabiedrības var notikt saskaņā ar Kooperatīvo sabiedrību likuma 18. pantu, kas definē priekšnosacījumus biedra izslēgšanai no sabiedrības. Minētā norma nosaka:

“(1) Biedru var izslēgt no sabiedrības, ja:

1) tas neatbilst likumā vai statūtos noteiktajiem biedra statusa kritērijiem;

2) tas būtiski pārkāpis šā likuma vai statūtu noteikumus;

3) tā darbība negatīvi ietekmē sabiedrības reputāciju vai nodara būtisku kaitējumu tās interesēm.

(2) Lēmumu par izslēgšanu pieņem valde, ja statūtos nav noteikta cita institūcija.

(3) Sabiedrība piecu dienu laikā rakstveidā paziņo biedram lēmumu, norādot tā pamatojumu.

(4) Biedrs viena mēneša laikā no lēmuma paziņošanas dienas var prasīt jautājuma izskatīšanu nākamajā padomes sēdē vai, ja tādas nav, biedru kopsapulcē. Sabiedrības statūtos var noteikt citu iekšējās apstrīdēšanas kārtību, paredzot, ka lēmums apstrīdams vismaz vienā sabiedrības institūcijā.

(5) Ja biedrs lēmumu par izslēgšanu nav apstrīdējis, to nekavējoties izslēdz no biedru reģistra pēc šā panta ceturtajā daļā minētā termiņa notecējuma. Ja biedrs lēmumu ir apstrīdējis, to izslēdz no biedru reģistra pēc tam, kad iekšējās apstrīdēšanas kārtībā atbildīgā sabiedrības institūcija pieņēmusi biedram nelabvēlīgu lēmumu.

Biedra parādsaistības pret sabiedrību nav pamats biedra izslēgšanai no sabiedrības (ja vien statūtos tas tieši nav paredzēts). Attiecīgi par jūsu dalību biedra statusā (un izslēgšanu) jums bija jārīkojas saskaņā ar iepriekš noteikto procedūru un statūtos noteikto kārtību.

Par jūsu iespējām noslēgt līgumu ar pašvaldību par zemes nomu paskaidrojam, ka, ja pašvaldība ir noslēgusi zemes nomas līgumu ar kooperatīvo sabiedrību (un spēkā esošais līgums šādu iespēju neparedz) pirmšķietami jums nebūs iespējas slēgt līgumu tieši ar pašvaldību, jo zeme faktiski jau ir iznomāta sabiedrībai.

Attiecībā uz elektroenerģijas pieslēgumu paskaidrojam, ka šajā situācijā līgums ar AS “Sadales tīkls” tika slēgts kooperatīvās sabiedrības vārdā un iekšējā elektroenerģijas sadale starp lietotājiem ir sabiedrības kompetencē.

Attiecībā uz kooperatīvās sabiedrības pārvaldi (apsardzi un citiem jautājumiem) paskaidrojam, ka minētie jautājumi ir valdes kompetencē. Ja kāds no biedriem nepiekrīt valdes darbam un noteiktajai esošajai kārtībai, tad šādi jautājumi ir izskatāmi biedru kopsapulcē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas