E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27036
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Kur var noskaidrot savu kredītvēsturi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. augustā, 2022
Aivars Auzukalns

Kāpēc man nav kredītreitinga?

A
atbild:
18. augustā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Latvijā ir divi kredītinformācijas biroji (AS “Kredītinformācijas Birojs” un AS “CREFO Birojs”), kuriem ir tiesības apkopot informāciju no dažādiem datu sniedzējiem, uz kuras pamata, piemēram, līdzekļu aizdevējs, var vērtēt potenciālā klienta kredītspēju.

AS “Kredītinformācijas Birojs” mājaslapā norādīts: “Kredītvēsture ir informācija par finanšu saistībām, gan izpildītiem, gan kavētiem maksājumiem – kredītiem, auto un preču līzingu, apsaimniekošanas, telekomunikāciju un citu pēcapmaksas pakalpojumu rēķinu nomaksu (elektrību, namu apsaimniekošanu, degvielas kartēm un citiem rēķiniem). Kredītvēsture ir privātpersonas finansiālo aktivitāšu apkopojums, kurā parādās informācija gan par agrākām, gan esošām kredītsaistībām, tai skaitā gan izpildītām, gan aktīvām.”

Kredītvēsturē redzams ne tikai aizdevumu noformēšanas laiks, bet arī līgumu summas, aizdevēja nosaukums un cita veida dati. Pieejama arī informācija par maksāšanas disciplīnu –, vai saistības izpildītas laicīgi, vai bijuši kavējumi.

Hipotekārie kredīti, patēriņa kredīti, auto līzingi, studiju kredīti, kredītkartes vai kredītlīnijas, neapmaksāti apsaimniekošanas vai īres rēķini, pat neapmaksāti sodi par auto novietošanu neatļautā vietā – viss iepriekš minētais nosaka, vai kredītvēsture būs pozitīva vai negatīva.

Savu kredītvēsturi bez maksas var apskatīties mājaslapā: https://www.manakreditvesture.lv/.

Savukārt privātpersonas kredītreitings norāda privātpersonas spēju atmaksāt kredītu. To aprēķina pēc privātpersonas kredītvēsturē pieejamās informācijas.

Informācija saziņai – tālruņa numurs: +371 66934700, e-pasta adrese: info@kib.lv.

AS “CREFO Birojs” mājaslapā norādīta informācija, kā, tajā reģistrējoties, privātpersona var saņemt informāciju par savām finanšu saistībām, uzraudzīt un pārvaldīt savu kredītinformāciju.

Informācija saziņai – tālruņa numurs: +371 67339050, e-pasta adrese: info@crefobirojs.lv.

Kredītinformācijas biroji Kredītinformācijas biroju likumā noteiktajā kārtībā iegūst un apkopo ziņas par iedzīvotāju – fizisko personu – kredītvēsturi Latvijā un ārvalstīs.

Kredītinformācijas biroja datubāzē iekļaujamās ziņas par maksājumu saistībām ir uzskaitītas Ministru kabineta noteikumos Nr. 327.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 66 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas