E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27007
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Autortiesību līguma izbeigšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. augustā, 2022
Baiba

Labdien! Man ar uzņēmumu ir noslēgts autoratlīdzības līgums par informatīvās lapas sagatavošanu un maketēšanu katru mēnesi. Līgums noslēgts līdz gada beigām, tas ir, līdz 2022. gada 30. decembrim. Savas saistības pildu, par to uzņēmumam nav iebildumu vai pretenziju. Taču tagad, augustā, uzņēmumā pēkšņi tiek izdots iekšējais rīkojums, ka informatīvā lapa vairs netiks izdota, un mani mutiski informē, ka līgums vairs nav spēkā un informatīvo lapu varu vairs negatavot. Kādas šajā situācijā ir manas tiesības? Vai uzņēmums var pēkšņi, bez rakstiska brīdinājuma un manas piekrišanas izbeigt līgumu? Kā man rīkoties un aizstāvēt savas tiesības?

A
atbild:
19. augustā, 2022
Latvijas Zvērinātu advokātu padome
Gita Oškāja, zvērināta advokāte

No situācijas apraksta neizriet, ka autoratlīdzības līgums būtu noslēgts, esot darba tiesiskās attiecībās ar darba devēju, līdz ar to Darba likums nebūs piemērojams.

Autortiesību līguma noslēgšanu reglamentē Autortiesību likums un Civillikums.

Civillikuma 2212. panta pirmā daļa noteic, ka ar uzņēmuma līgumu viena puse uzņemas izpildīt otrai par zināmu atlīdzību ar saviem darba rīkiem un ierīcēm kādu pasūtījumu, izgatavot kādu lietu vai izvest galā kādu pasākumu. Savukārt Autortiesību likuma 13. panta pirmā daļa noteic, ka, ja noslēgts autora līgums par pasūtītu darbu, autoram jāizpilda viņam pasūtītais darbs saskaņā ar līguma noteikumiem un jānodod tas pasūtītājam izmantošanai līgumā noteiktajā termiņā un norādītajā kārtībā.

Autortiesību likums nenoteic kārtību, kādā puses ir tiesīgas uzteikt (izbeigt) autora līgumu. Praksē šādus noteikumus parasti atrunā noslēgtajā līgumā, līdz ar to konkrētajā situācijā primāri jāpārbauda līguma noteikumi.

Ja līgumā nekādi noteikumi nav atrunāti, tad ir vērts pievērst uzmanību Civillikuma 2212. panta otrajai daļai, kas noteic, ka uzņēmuma līgumam piemērojami noteikumi par darba līgumu (Civillikuma 15. nodaļas 1. apakšnodaļa), ciktāl tie nerunā pretim pantu noteikumiem par uzņēmuma līgumu.

Šaubu novēršanai jānorāda, ka attiecīgo pantu piemērošana automātiski nedod pamatu atzīt noslēgto autora līgumu par darba līgumu – runa ir tikai par konkrētu Civillikuma pantu piemērošanu.

Proti, Civillikuma 2192. pants noteic, ka katra puse var līgumu izbeigt ar uzteikumu. Ja līgumā nav noteikts citādi, to uzteicot, jāievēro šādi uzteikuma termiņi:

  • viena diena –, ja nolīgta stundas vai dienas alga;
  • trīs dienas –, ja nolīgta nedēļas alga;
  • divas nedēļas –, ja nolīgta mēneša vai akorda alga;
  • viens mēnesis – visos pārējos gadījumos.

Ikviens var aizstāvēt savas tiesības un likumiskās intereses tiesā. Konkrētā situācija visdrīzāk nebūs Valsts darba inspekcijas kompetencē, jo Valsts darba inspekcijas galvenā funkcija ir uzraudzības un kontroles īstenošana darba tiesisko attiecību jomā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas