E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17667
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Advokāta un klienta vienošanās saturs un apmērs

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. augustā, 2019
Ineta

Vai advokāts tiesas procesa laikā drīkst atteikties no saviem pienākumiem un pamest klientu? Īss situācijas apraksts: zvērināta advokāte atteicās novadīt līdz galam tiesas procesu, kuru pati bija man ieteikusi uzsākt. Vairākas reizes jautāju, vai ir vērts uzsākt šo procesu, ņemot vērā, ka bija uzsākts cits process, kas šo procesu varētu apturēt. Viņa mani pārliecināja, ka tā vajagot. Piekritu, bet gala rezultātā šī tiesvedība tika apturēta un tagad vispār jāpārtrauc. Viss par velti. To arī pateicu. Tagad ir “uzmesta lūpa” un paziņots, ka sadarbība nav iespējama. Vai tas ir normāli? Vēl ir iesākta lieta par izdevumu piedziņu: par to vēstuli arī gatavoja iepriekš minētā advokāte. Tas nozīmē, ka man ar visu būs jātiek galā pašai.

A
atbild:
23. augustā, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu padome
Gita Oškāja, zvērināta advokāte

Advokatūras likuma 57. panta pirmā daļa noteic, ka zvērināti advokāti par uzņemšanos vest lietu un attiecīgās atlīdzības apmēru rakstveidā vienojas ar klientu.

Tāpat zvērinātiem advokātiem ir saistoši Latvijas zvērinātu advokātu padomes 20.11.2018. Advokātu lietvedības noteikumi, arī 1.4. punkts, kas noteic, ka advokāta un klienta vienošanās saturā obligāti ir iekļaujama informācija par sniedzamās juridiskās palīdzības aprakstu.

Saskaņā ar Advokatūras likuma 53. pantu klients var uzdot zvērinātam advokātam savas lietas vešanu pilnā apmērā līdz tās pabeigšanai vai pilnvarot viņu tikai zināma uzdevuma veikšanai.

Savukārt Advokatūras likuma 55. pants noteic, ka zvērināti advokāti nedrīkst atteikties no noslēgtās vienošanās vai dotā uzdevuma pildīšanas, nenorādot pamatotus iemeslus.

Līdz ar to būtiski noskaidrot, vai starp klientu un zvērinātu advokāti tika noslēgta rakstveida vienošanās, kāds bija dotā uzdevuma saturs un vai tas tika precīzi norādīts vienošanās dokumentā. Tāpat ir būtiski saprast, vai iemesls, kādēļ zvērināta advokāte atteicās no uzdevuma pildīšanas, ir uzskatāms par pamatotu un vai tāds vispār pastāv.

Katrā ziņā, ja starp advokāti un klientu ir radies strīds, kas saistīts ar advokāta sniegto juridisko palīdzību, to vajadzētu risināt sarunu ceļā. Tomēr, ja strīdu sarunu ceļā nav iespējams atrisināt, ārpustiesas strīdu izskatīšanas institūcija strīdiem starp advokātu un klientu ir Latvijas Zvērinātu advokātu padome.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas