E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27195
Lasīšanai: 3 minūtes
8
8

Uzteikums pārbaudes laikā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. septembrī, 2022
Laura

Labdien!
Man ir divi jautājumi, uz kuriem nesanāk atrast atbildi.
Piecas dienas pirms pārbaudes laika beigām (3 mēneši), kas noteikts darba līgumā, es atvēru darbnespējas B lapu, kas vēl nav noslēgta.
Aptuveni mēnesi pēc darbnespējas lapas atvēršanas darba devējs nolēma ar mani pārtraukt darba attiecības, par to paziņojot īsziņā.
1. jautājums
Vai darba devējs vienpersoniski var pārtraukt darba attiecības, ja darbnespējas lapa tika atvērta dažas dienas pirms pārbaudes laika beigām?
Esot uz darbnespējas lapas, pārbaudes laiks jau ir beidzies.
2. jautājums
Ja piekrītu pārtraukt darba attiecības, esot uz darbnespējas lapas (B lapas), vai varu turpināt darbnespējas lapu, oficiāli vairs nebūdams darba attiecībās?
Kopumā vēlētos noskaidrot, kā darbnespējas lapu ietekmēs darba attiecību pārtraukšana darbnespējas laikā, ja pēc speciālista (traumatologa) norīkojuma ir nepieciešams B lapu turpināt?
Šobrīd kopumā nedaudz vairāk kā divus mēnešus ir atvērta B lapa.

A
atbild:
26. septembrī, 2022
Latvijas Zvērinātu advokātu padome
Gita Oškāja, zvērināta advokāte

Darba likuma 46. panta ceturtā daļa nosaka, ka darbinieka pārbaudes termiņā neieskaita pārejošas darbnespējas laiku un citu laiku, kad darbinieks nav veicis darbu attaisnojošu iemeslu dēļ. Tas nozīmē, ka darbnespējas lapa, kas izsniegta pārbaudes laikā, uz slimības laiku aptur pārbaudes termiņa tecējumu un jūsu pārbaudes laiks nav beidzies.

Likums dod tiesības abām pusēm – darbiniekam un darba devējam – pārbaudes laikā uzteikt darba līgumu rakstveidā trīs dienas iepriekš. Darba devējam, uzteicot darba līgumu pārbaudes laikā, nav pienākuma norādīt šāda uzteikuma iemeslu.

Ar rakstveida formātu ir saprotams dokuments. Paziņot uzteikumu īsziņas veidā nav korekti, jo Darba likuma 112. prim viens pants noteic četrus veidus, kā var izsniegt uzteikumu, un tas attiecas arī uz uzteikuma izsniegšanu pārbaudes laikā. Uzteikuma paziņošana īsziņas veidā nav pieļaujama.

Ja darba devējs nav ievērojis Darba likuma 112. prim viens pantu, tad darbiniekam ir pamats celt prasību tiesā un apstrīdēt uzteikumu, jo nav ievērota Darba likumā noteiktā kārtība.

Slimības laikā puses var noslēgt vienošanos par darba attiecību pārtraukšanu. Ja slimošanas laikā tiek pārtrauktas darba tiesiskās attiecības, bet darbnespējas periods vēl turpinās, tad slimības pabalstu izmaksā 30 kalendāra dienas, kas ir pēc darba attiecību pārtraukšanas datuma. Par pārējo periodu, ja vēl nebūs izdevies atveseļoties, slimības pabalstu nepiešķir.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas