E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27045
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Zemes kadastrālās uzmērīšanas darbi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. augustā, 2022
Inese Lejiņa

Kas notiek, ja mērnieks konstatē robežu neatbilstību, jo Getliņu grāvim ir mainīta trajektorija gan meliorācijas, gan dabiskā ceļā, kā rezultātā veidojas starpgabali un robežas pārklāšanās, un pierobežnieks nesniedz atbildi par to, vai piekrīt labot robežplānu? Neatbilstība ir no 0,01–0,80 m, un vienam gabalam izveidojas neatbilstība pat par 200 m2 par labu pierobežniekam. Mēs piekrītam viņam iemērīt šo platību un arī apmaksāt robežplāna labošanas izmaksas, tomēr izskan viedoklis, ka nākšoties tiesāties ar pierobežnieku. Kas notiek, ja robežnieks neatbild? Vai var atjaunot robežu pēc vecā robežplāna, ja pierobežnieks nepiekrīt labot? Kādos gadījumos robežstrīdi ir risināmi vienīgi tiesas ceļā?

A
atbild:
24. augustā, 2022
Latvijas Zvērinātu advokātu padome
Indra Dogādova, zvērināta advokāte

Kārtību, kādā notiek zemes kadastrālā uzmērīšana, nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 1019 “Zemes kadastrālās uzmērīšanas noteikumi”. Šo noteikumu 69. punkts paredz: Ja ierosinātājs vai pierobežnieks nepiekrīt robežas apsekošanas aktā norādītajiem faktiem (par robežas vai robežpunkta izvietojumu apvidū) un izsaka iebildumus pret robežas atrašanās vietu apvidū, izteiktos iebildumus mērnieks pieraksta robežas apsekošanas aktā un iebildumu cēlājs zem tiem parakstās. Ja pierobežnieks, kurš cēlis iebildumus, atsakās savus iebildumus parakstīt, pierobežnieka iebildumi nav spēkā un mērnieks zemes kadastrālās uzmērīšanas darbus turpina.

Noteikumu 72. pants paredz, ka mērnieks 30 kalendāra dienu laikā izvērtē un sagatavo atzinumu par iebildumu pamatotību un darbu turpināšanu. Atzinumu vai tā apliecinātu kopiju nosūta ierosinātājam un pierobežniekam, informējot par zemes kadastrālās uzmērīšanas darbu turpināšanu.

Ņemot vērā minēto, ja pierobežnieks neizsaka pamatotus iebildumus vai to neieraksta aktā (pamatoti iebildumi), tad mērnieks uzmērīšanas darbus turpina un sastāda aktu, kas iesniedzams Valsts zemes dienestā. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas