E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26964
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
1

Ja dzimšanas apliecībā ieraksts par tēvu ir nepareizs

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. augustā, 2022
Mara

Labdien! Gribētu uzzināt, vai ir iespēja nomainīt tēva vārdu savā dzimšanas apliecībā. Kad es piedzimu, man mamma ir ierakstījusi tēva vietā neeksistējošu personu (vārds tēva, uzvārds mammas), gribētos sakārtot dokumentus, lai oficiāli es skaitos viņa meita. Tēvs vienmēr ir atzinis mani par savu meitu. Paldies!

A
atbild:
30. augustā, 2022

Diemžēl jautājumā nav norādīts jūsu dzimšanas gads un tas, vai jūs māte bija laulībā jūsu piedzimšanas laikā, tādēļ varu sniegt vispārīgu atbildi.

Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 44. pants noteic, ka dzimtsarakstu nodaļa civilstāvokļa aktu reģistra ierakstā labo kļūdas un ieraksta trūkstošās vai jaunas ziņas saskaņā ar ieinteresētās personas iesniegumu, ja civilstāvokļa akts reģistrēts dzimtsarakstu iestādē, ja ieraksta labošanai vai papildināšanai ir pietiekams pamats un ja nav strīda starp ieinteresētajām personām.

Līdz ar to jums būtu jāvēršās dzimtsarakstu nodaļā ar iesniegumu, lai tiktu labots dzimšanas apliecībā veiktais kļūdainas ieraksts. Dzimtsarakstu nodaļā jūs informēs par to, vai konkrētajā situācijā tas būs iespējams.

Ja dzimtsarakstu nodaļai nebūs pietiekams pamats labot vai papildināt civilstāvokļa aktu reģistra ierakstu vai starp ieinteresētajām personām ir strīds, civilstāvokļa aktu reģistra ierakstu labo vai papildina, pamatojoties uz tiesas spriedumu. Tādā gadījumā jums būtu nepieciešams vērsties tiesā.

Savukārt, ja jūsu dzimšanas apliecībā ieraksts par tēvu ir ticis izdarīts LPSR Laulības un ģimenes kodeksa 58. pantā paredzētajā kārtībā (ieraksts par bērna tēvu, ja nav noteikta paternitāte un ierakstīts “fiktīvs” tēvs, jo bērns dzimis ārlaulībā), tad šādu ierakstu var anulēt, pamatojoties uz dzimtsarakstu nodaļas amatpersonas atzinumu. Arī tādā gadījumā jums jāvēršas ar iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā.

LV portāls jau iepriekš sniedzis atbildi uz līdzīgu jautājumu, un tā ir pieejama šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas