E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26941
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Mantas šķirtība neliedz laulātajam tiesības mantot

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. augustā, 2022
Liene Liepina

Labdien! Ir noslēgts laulāto līgums par visas laulāto mantas šķirtību. Vai laulātā nāves gadījumā paliekošais laulātais ir neatraidāmais mantinieks? Kādas juridiskas tiesības laulātajam ir uz laulības laikā kopā celto nekustamo īpašumu, ja noslēgts laulības līgums par visas mantas šķirtību?

A
atbild:
04. augustā, 2022

Laulības līguma esība vai neesība mantojuma tiesības neietekmē. Laulātie manto viens no otra neatkarīgi no tā, kāds mantisko attiecību statuss ir noteikts starp laulātajiem dzīves laikā, līdz ar to laulātais būs neatņemamās daļas tiesīgais (neatraidāmais mantinieks).

Gadījumos, kad mantojumā ietilpst manta, kas abiem laulātajiem dzīves laikā bija kopīga, tā ir nodalāma no kopējā mantojuma un izdodama pārdzīvojušajam laulātajam. Bet, ja starp laulātajiem ir noslēgts laulības līgums par mantas šķirtību, tad, esot laulībā, neveidojas kopīga manta, un  pārdzīvojušais laulātais nevar izdalīt savu pārdzīvojušā laulātā mantas daļu, jo nav laulāto kopīgas mantas.

Līdz ar to pārdzīvojošais laulātais konkrēto īpašumu varētu mantot saskaņā ar likumu (piemēram, saskaņā ar  Civillikuma 393. pantu laulātais saņem bērna daļu, ja gribu mantot izteikušo bērnu skaits ir mazāks par četriem, bet, ja gribu mantot izteikušo bērnu skaits ir četri vai vairāk, – ceturto daļu) vai mantojuma atstājēja pēdējās gribas rīkojumu (testamentu, mantojuma līgumu).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas