E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26925
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Pabalsti pašvaldības kapitālsabiedrības darbiniekiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. jūlijā, 2022
Linda

Labdien! Esmu pašvaldības kapitālsabiedrības darbinieks. Atlīdzības likuma 20. pants noteic, ka valsts, pašvaldības amatpersonai (darbiniekam) izmaksā pabalstu sakarā ar ģimenes locekļa (laulātā, bērna, vecāku, vecvecāku, adoptētāja vai adoptētā, brāļa vai māsas) vai apgādājamā nāvi ne vairāk kā vienas minimālās mēneša darba algas apmērā. Situācija šāda: nesen nomira tēvs, īsi pēc tam arī vecmāmiņa. Darbavietā tika izmaksāts pabalsts par tēvu (250 eiro), savukārt, kad iesniedzu iesniegumu par vecmāmiņas miršanu, tika saņemta atbilde: uzņēmuma Atlīdzības nolikumā noteikts, ka par vecvecāku, brāļa vai māsas nāvi pabalsts netiek izmaksāts. Vai netiek pārkāpts likums? Likumā minēts, ka pabalstu nevar saņemt vairāk kā vienas minimālās mēneša darba algas apmērā. Kāds ir minimālais pabalsts, kas jāsaņem? Vai tas var būt arī 0 (nulle) eiro? Paldies!

A
atbild:
03. augustā, 2022
Valsts kanceleja
Santa Jirgensone, Komunikācijas departamenta konsultante

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma (turpmāk – Atlīdzības likums) 2. panta 4.1 daļā ir noteikts, ka uz valsts vai pašvaldības kapitālsabiedrībām, publiski privātajām kapitālsabiedrībām un kapitālsabiedrībām, kurās valsts, pašvaldības vai publiski privātajai kapitālsabiedrībai pieder visas kapitāla daļas, izņemot šā panta otrās daļas 4. punktā minētās kapitālsabiedrības, attiecas tikai šī daļa. Citas šā likuma normas attiecībā uz minētajām kapitālsabiedrībām piemēro citos likumos noteiktajos gadījumos un apjomā.

Ievērojot minēto, uz pašvaldības kapitālsabiedrības darbiniekiem neattiecas Atlīdzības likumā noteiktais. Saskaņā ar Darba likuma 54. pantu darba kārtību uzņēmumā nosaka darba kārtības noteikumi, darba koplīgums, darba līgums un darba devēja rīkojumi. Līdz ar to jautājumu par pabalstu ģimenes locekļa nāves gadījumā regulē pašvaldības kapitālsabiedrības iekšējie noteikumi.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas