E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26879
Lasīšanai: 2 minūtes
1
5
1
5

Kas jādara pēc mantojuma apliecības saņemšanas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. jūlijā, 2022
Iveta

Labdien! Drīzumā saņemšu mantojuma apliecību uz nelielu mirušā tēva lauku īpašumu (14 ha, kur 7 ha lauks, zeme un 6 ha jaunaudze) un kontu bankā. Mantojumam pieteikusies arī tēva sieva. Gribu precizēt, kādi ir nākamie soļi, kad apliecības būs mums uz rokas, lai viss notiktu saskaņā ar likumu un secīgi. Īpašumu plānots pārdot.

A
atbild:
29. jūlijā, 2022

Pēc tam, kad mantinieki būs izteikuši gribu pieņemt mantojumu, notārs pēc noteiktā mantojuma pieņemšanas termiņa izdos mantojuma apliecību.

Ja mantojuma sastāvā ir nekustamais īpašums un mantinieki neslēdz mantojuma sadales līgumu, notārs var elektroniski nosūtīt mantojuma apliecību Valsts vienotajai datorizētājai zemesgrāmatai, lai zemesgrāmatā ierakstītu mantinieku īpašuma tiesības (šāds lūgums jāpiesaka notāram, pie kura lietvedībā ir mantojuma lieta).

Ja esat mantojuši naudas līdzekļus bankas kontā, tad jums ar mantojuma apliecību jādodas uz banku, lai saņemtu naudas līdzekļus.

Jāņem vērā: ja visu tēva atstāto mantojumu mantosiet uz pusēm ar tēva sievu likumiskās mantošanas ceļā, tad zemesgrāmatā tiks reģistrētas īpašuma tiesības (katrai uz vienu pusi nekustamā īpašuma), kā arī kontā esošie naudas līdzekļi tiks izmaksāti uz pusēm.

Ja pēc tam, kad zemesgrāmata būs nostiprinātas mantinieku īpašuma tiesības, vēlēsieties savu nekustamā īpašuma pusi pārdot, tad jāatceras, ka otram kopīpašniekam ir pirmpirkuma tiesības.

Lauksaimniecības zemes vienības pārdošanas noteikumi jānoskaidro pašvaldībā, kurā nekustamais īpašuma atrodas.

Savukārt, lai noskaidrotu informāciju par nepieciešamajiem nodokļu maksājumiem nekustamā īpašuma pārdošanas gadījumā, jāvēršas Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas