E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26870
Lasīšanai: 4 minūtes
3
4
3
4

Kopīpašuma sadalīšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūlijā, 2022
Anna

Labdien. Šobrīd man pieder dzīvoklis mājā, kas skaitās kopīpašums. Viens no īpašniekiem vēlas izbeigt kopīpašumu un par to pārējiem līdzīpašniekiem ir atsūtījis e-pasta vēstuli ar lūgumu atbildēt (arī e-pasta veidā), kurš piekrīt dalīt īpašumu un kurš ne. Atbildi viņš lūdz sniegt ar priekšlikumu kopīpašuma izbeigšanai, kas parakstīts ar drošu elektronisko parakstu. Vai, ja es uz e-pastu neatbildēšu (neredzēju, neizmantoju), viņš varēs to iesniegt tiesā un teikt, ka esmu pret, jo neatbildēju? Vai viņam nav obligāti jāziņo par savu priekšlikumu ierakstītas vēstules veidā uz deklarēto adresi, lai jau ar to vērstos tiesā?

A
atbild:
25. jūlijā, 2022
Rīgas Stradiņa universitātes Sociālo zinātņu fakultāte
Inga Kudeikina, Dr. iur., asociētā profesore

Saskaņā ar Civillikuma 1074. pantu nevienu kopīpašnieku nevar piespiest palikt kopīpašumā, ja vien tā nodibināšanas noteikumi nerunā tam pretim; turpretim katrs kopīpašnieks var katrā laikā prasīt dalīšanu. Bet Civillikuma 1075. panta pirmā daļa noteic, ka, ja kopīpašnieki nevar vienoties par tās veidu, tiesa, raugoties pēc dalāmā priekšmeta īpašībām un lietas apstākļiem:

  • piespriež katram no kopīpašniekiem reālas daļas, uzliekot, kad vajadzīgs, vienai daļai zināmus servitūtus par labu otra daļai;
  • atdod visu lietu vai daļu vienam vai vairākiem kopīpašniekiem ar pienākumu atlīdzināt daļu naudā;
  • noteic lietu vai daļu pārdot;
  • izšķir jautājumu ar lozi, it īpaši tad, kad jāizšķir, kuram no kopīpašniekiem paturēt sev pašu lietu vai daļu un kurš no viņiem apmierināms ar naudu;
  • noteic sadalīt dzīvokļu īpašumos nekustamo īpašumu, kurā ietilpst ēka ar dzīvojamām telpām.

Kopīpašnieki ir tiesīgi paši labprātīgi vienoties par kopīpašuma dalīšanu un dalīšanas veidu, par ko noslēdz līgumu, un tikai tad, ja tas nenotiek, ieinteresētais kopīpašnieks ceļ prasību tiesā. Šī iemesla pēc kaimiņš arī ir nosūtījis attiecīgo e-pasta vēstuli, lai zinātu, vai iespējama labprātīga kopīpašuma sadalīšana.

Likums nenosaka formu, kādā priekšlikums pirms vēršanās tiesā par kopīpašuma sadalīšanu izsakāms, kā arī nenosaka atbildes sniegšanas formu. Tādējādi kaimiņam nav pienākums savu priekšlikumu sūtīt ierakstītā sūtījumā uz deklarēto dzīvesvietas adresi. Neatbildēšana uz e-pasta vēstuli var tikt interpretēta dažādi, bet jebkurā gadījumā, ja nebūs 100% kopīpašnieku piekrišanas (būs iebildumi vai neatbildēšana) par kopīpašuma sadali, tad labprātīgi kopīpašumu sadalīt nevarēs un ieinteresētais kaimiņš būs tiesīgs vērsties tiesā.

Tad saskaņā ar Civilprocesa likuma 148. panta pirmo daļu pēc lietas ierosināšanas prasības pieteikuma tiesa nekavējoties nosūtīs atbildētājam uz oficiālo elektronisko adresi vai ierakstītā pasta sūtījumā un noteiks termiņu rakstveida paskaidrojuma iesniegšanai: 15–30 dienas no prasības pieteikuma nosūtīšanas dienas.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas