E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26850
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Par tēva ierakstu bērna dzimšanas apliecībā, kas izdota ārvalstī

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūlijā, 2022
Vita

Labdien! Dēlam ir 10 gadi, Latvijas pilsonis, dzimis Anglijā, dzimšanas apliecība angļu, tēvs nav ierakstīts. Tēvs ir Rumānijas pilsonis. Neesam kopā. Ar dēlu dzīvojam Latvijā. Vēlos oficiāli nokārtot, lai būtu ieraksts par tēvu. Dēla tēvs piekrīt. Kur vērsties, kas ir nepieciešams? Paldies.

A
atbild:
12. augustā, 2022

Atbilstoši Civillikuma 155. panta pirmajai daļai un Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 34. panta otrās daļas 2. punktam paternitātes atzīšana jeb ziņas par bērna tēvu noformējamas ar ierakstu bērna dzimšanas reģistrā.

Tiesisko pamatu dzimšanas reģistra ieraksta papildināšanai noteic Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likums un Ministru kabineta noteikumi Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” (noteikumi).

Saskaņā ar noteikumu 130. punktu reģistra ierakstu papildina, ja tas ir sastādīts dzimtsarakstu nodaļā vai Latvijas Republikas diplomātiskajā un konsulārajā pārstāvniecībā ārvalstī. Reģistra ierakstu papildina tā dzimtsarakstu nodaļa, kura saņēmusi informāciju vai iesniegumu par reģistra ieraksta papildināšanu.

Līdz ar to Latvijas dzimtsarakstu nodaļas veic papildinājumus tajos dzimšanas reģistra ierakstos, kuri ir sastādīti Latvijas dzimtsarakstu iestādēs.

Savukārt no jūsu jautājumā minētā secināms, ka bērna dzimšanas fakts reģistrēts Anglijā un bērnam ir Anglijā izdota dzimšanas apliecība. Un, kā LV portālam norādīja Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departaments, šādā gadījumā tādus ar bērna dzimšanu saistīto ziņu papildinājumus vai labojumus būtu jāveic attiecīgajām Anglijas institūcijām.

Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departaments norāda: tikai tad, ja dzimšanas reģistra ierakstā, kurš reģistrēts ārvalstī, ir jāveic papildinājums un ārvalsts iestāde atteikusi veikt papildinājumu, Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 35. panta trešā daļa paredz iespēju, pamatojoties uz personas iesniegumu un dzimtsarakstu nodaļas atzinumu, dzimšanas reģistra ierakstu sastādīt atkārtoti un secīgi to papildināt ar ziņām par bērna tēvu.

Lai veiktu dzimšanas fakta pārreģistrāciju, noteikumu 82.1 punkts noteic, ka bērna vecākiem dzimtsarakstu nodaļā Latvijā ir jāiesniedz šādi dokumenti:

  1. iesniegums ar lūgumu pārreģistrēt bērna dzimšanas faktu;
  2. dzimšanas fakta reģistrācijas apliecinošais dokuments, kas izdots valstī, kurā bērna dzimšanas fakts pirmreizēji ir reģistrēts (piemēram, dzimšanas apliecība);
  3. ārvalsts kompetentās iestādes (kurā bērna dzimšanas fakts sākotnēji ir reģistrēts) izsniegts dokuments par atteikumu veikt papildinājumu bērna dzimšanas reģistra ierakstā (tā var būt sarakste e-pastā vai izdots dokuments (vēstule) papīra formātā).

Dokumentam, kurš izdots ārvalstīs, papildus pievieno Ministru kabineta noteiktajā kārtībā (Ministru kabineta noteikumi Nr. 291 “Kārtība, kādā apliecināmi dokumentu tulkojumi valsts valodā”) vai notariāli apliecinātu tulkojumu atbilstoši Valsts valodas likuma 10. panta trešajai daļai.

Dzimtsarakstu nodaļa pēc iesnieguma un nepieciešamo dokumentu saņemšanas sagatavo atzinumu, kas ir par pamatu dzimšanas fakta pārreģistrācijai.

Pārreģistrējot bērna dzimšanas faktu, dzimšanas reģistra ieraksts tiek sastādīts ar tādām ziņām, kādas bija pirmreizējā bērna dzimšanas reģistra ierakstā ārvalstī.

Secīgi var tikt veikti papildinājumi dzimšanas reģistra ierakstā, pamatojoties uz paternitātes atzīšanas iesniegumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas