E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23461
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Rīcībspējas ierobežošanai ir noteikta kārtība

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūnijā, 2021
Inta

Labdien! Manam tēvam ir ļoti nopietnas atkarības problēmas. Pēc īpašuma pārdošanas viņa kontā tika ieskaitīta liela naudas summa. (Viņš, nevienam nezinot, lauza pilnvaru). Nauda tiek, rupji sakot, nodzerta un izdāvāta pudeles draugiem. Man ir doma par rīcības spējas ierobežošanu. Vai kādam ir bijusi līdzīga situācija un pieredze?

A
atbild:
21. jūnijā, 2021
Olga Lauva
juriste

Civillikums un Civilprocesa likums nosaka kārtību, kādā var ierobežot personas rīcībspēju un noteikt aizgādnību, ja persona dzīvo izšķērdīgi, kā arī alkohola vai citu apreibinošo vielu pārmērīgas lietošanas dēļ draud novest sevi trūkumā vai nabadzībā. Rīcībspēja personai tiek ierobežota pašas izšķērdīgās personas interesēs.

Saskaņā ar Bāriņtiesu likuma 40. pantu bāriņtiesa saskaņā ar tiesas nolēmumu par aizgādnības nodibināšanu ieceļ aizgādni personai, kurai rīcībspēju tiesa ierobežojusi izlaidīgas vai izšķērdīgas dzīves dēļ, kā arī alkohola vai citu apreibinošo vielu pārmērīgas lietošanas dēļ. Aizgādnis rūpējas pār personas ar ierobežotu rīcībspēju mantu tādā apjomā, kā tiesa to ir noteikusi.

Civillikuma 365. pants paredz, ka personām, kas, izlaidīgi vai izšķērdīgi dzīvojot, kā arī alkohola vai citu apreibinošo vielu pārmērīgas lietošanas dēļ draud novest sevi vai savu ģimeni trūkumā vai nabadzībā, tiesa nosaka rīcībspējas ierobežojumu un nodibina aizgādnību Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 271.1 pantā noteikto pieteikumu par personas rīcībspējas ierobežošanu un aizgādnības nodibināšanu personai izlaidīgas vai izšķērdīgas dzīves dēļ, kā arī alkohola vai citu apreibinošo vielu pārmērīgas lietošanas dēļ var iesniegt pati persona, tās bērni, brāļi, māsas, vecāki, laulātais vai prokurors.

Sagatavojot pieteikumu tiesai, nepieciešams ņemt vērā, ka jums būs jāpierāda tie apstākļi un fakti, kuri būs norādīti pieteikumā. Pierādīšanas pienākums un prasības sagatavošana civilprocesā ir svarīga sastāvdaļa, tāpēc rekomendēju vērsties pēc profesionālas juridiskās palīdzības.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas