E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26843
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas
4
4

Ja daudzbērnu tēvs pensijā dodas piecus gadus agrāk, tad pensiju izmaksā pilnā apmērā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūlijā, 2022
Jànis

Esmu priekšlaicīgā pensijā kā daudzbērnu tēvs. Esmu sasniedzis īsto pensijas vecumu, vērsos sociālajā dienestā, lai sāktu saņemt pilno pensiju, bet man paskaidroja, ka tāda puspensija palikšot līdz mūža galam. Kāpēc likumdošanā raksta, ka, sasniedzot pensijas vecumu, jāsāk saņemt pilnu pensiju?

A
atbild:
31. jūlijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Liene Glušaka, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Liene Glušaka skaidro: “Bērna vecākam vai aizbildnim, kura apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 25 gadiem un kurš līdz bērna 18 gadu vecuma sasniegšanai ne mazāk kā 8 gadus ir aprūpējis piecus vai vairāk bērnus, vai bērnu, kurš vismaz 8 gadus ir bijis atzīts par bērnu ar invaliditāti, tiesības uz vecuma pensiju ir piecus gadus pirms vispārējā pensionēšanās vecuma sasniegšanas, un pensiju piešķir uz mūžu.

Tādējādi tēvam, kurš aprūpējis piecus vai vairāk bērnus un izmantojis tiesības vecuma pensiju pieprasīt agrāk par vispārējo pensionēšanās vecumu, vecuma pensija tiek izmaksāta pilnā apmērā no piešķiršanas dienas.”

Vecākiem šīs tiesības – doties pensijā piecus gadus agrāk nekā ir vispārējais (pilnais) pensionēšanās vecums – noteiktas likumā “Par valsts pensijām”. Un tā uzreiz tiek izmaksāta pilnā (piešķirtajā) apmērā.

Tā nav priekšlaicīgā pensija, kuru jebkurš var pieprasīt divus gadus pirms pilnā pensionēšanās vecuma sasniegšanas, ja ir 30 gadu darba stāžs. Un likumā tā arī precīzi iezīmēta – kā priekšlaicīgā pensija –, turklāt pēc tās piešķiršanas likumā ir noteikti ierobežojumi: līdz pilnajam pensijas vecumam pensiju, kura piešķirta priekšlaicīgi, izmaksā 50 procentu apmērā; savukārt, ja persona, kurai vecuma pensija piešķirta priekšlaicīgi, strādā, priekšlaicīgi piešķirto pensiju līdz pensijas vecumam nemaksā vispār.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas