E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26828
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Attālums starp būvēm

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūlijā, 2022
iluta

Labdien. Mums ir strīds ar kaimiņiem par viņu izejošajiem logiem uz mūsu pagalmu. Uz lūgumu logiem uzlikt līmplēvi – tas ir garām, telpas ir viņu palīgtelpas – kurtuve un koridors, ko mums darīt, vai tikai tiesa šo jautājumu risina, būvvaldes atbilde – māja celta sen, projektā it kā paredzēti logi, nu nekā, ļoti gaidīšu jūsu atbildi.

A
atbild:
20. jūlijā, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Civillikuma 1091. pants noteic, ka ietaisīt jaunceļamās sienās logus uz blakus esoša zemesgabala pusi drīkst tikai tad, ja šīs sienas atrodas ne mazāk kā četrus metrus no robežas, vai lielākā atstatumā, ja tādu prasa vietējie būvnoteikumi. Ietaisīt logus uz blakus zemesgabala pusi jau pastāvošās sienās, kas stāv pie pašas robežas vai tuvāk par četriem metriem no robežas, drīkst tikai ar īpašnieka – kaimiņa zemesgrāmatās ierakstītu piekrišanu, nodrošinot šiem logiem gaismas ieplūdumu vismaz 45o leņķī.

Savukārt atbilstoši Ministru kabineta 2013. gada 30. aprīļa noteikumu Nr. 240 “Vispārīgie teritorijas plānošanas, izmantošanas un apbūves noteikumi” 132. punktam jaunbūvējamās būves (izņemot inženierbūves – tiltus, estakādes, tuneļus, satiksmes pārvadus un inženierkomunikācijas) izvieto ne tuvāk par 4 metriem no zemes vienības robežām. Šo attālumu var samazināt, ja netiek pārkāptas normatīvo aktu prasības ugunsdrošības, higiēnas un insolācijas jomā un ir saņemts blakus esošās zemes vienības īpašnieka saskaņojums.

Jaunbūves celtniecībā svarīgi ir arī pašvaldības teritorijas plānošanas un apbūves noteikumi.

Taču likumdošana nenosaka būves atrašanos noteiktā attālumā, ja tā izbūvēta sen, padomju gados.

Lai pilnvērtīgi risinātu jūsu jautājumu, ieteiktu griezties pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas