E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26617
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai uzturlīdzekļi bērnam ir ienākums sociālās palīdzības saņemšanai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūnijā, 2022
Imants

Labdien. Kāpēc likums noteic, ka kopā nedzīvojošam vecākam jāmaksā alimenti, taču tajā pašā laikā šos alimentu maksājumus neņem vērā kā izdevumus ar koeficientu, piemēram, 0,4? Līdz ar to sanāk, ka kopā nedzīvojošā vecāka ģimenei tiek fiksēti lielāki ieņēmumi, nekā faktiski tie ir, jo alimentu izdevumus neviens atsevišķi neuzskaita. Šāda nevienlīdzīga attieksme pret kopā nedzīvojošiem vecākiem (kas tālāk attiecīgi tiek projicēta uz bērniem) ir redzama visos noteikumos, likumos – vecāks, ar kuru dzīvo bērni, apriori tiek uzskatīts par cietēju. Šajā gadījumā jautājums radies, izskatot mājokļa pabalsta piešķiršanas kārtību, bet ar to esam saskārušies daudz un dažādās situācijās.

A
atbild:
19. jūlijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Viens no sociālās palīdzības veidiem trūcīgajiem un maznodrošinātajiem iedzīvotājiem ir mājokļa pabalsts, kas ir pašvaldības materiāls atbalsts ar mājokļa lietošanu saistīto izdevumu segšanai. Mājokļa pabalstu aprēķina, piešķir un izmaksā par izdevumiem mājoklim.

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 36. pantā (Materiālās situācijas izvērtēšanas un sociālās palīdzības pabalstu piešķiršanas nosacījumi) ir noteikts, kādus ienākumus pašvaldības sociālais dienests pirms lēmuma par trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusa vai sociālās palīdzības pabalsta piešķiršanu mājsaimniecībai vai atsevišķai personai mājsaimniecībā neuzskata par ienākumiem. To ir ļoti daudz, tajā skaitā – summu, ko persona maksā vai saņem kā uzturlīdzekļus bērnam un kas nepārsniedz valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru katram bērnam, izņemot gadījumu, kad uzturlīdzekļi tiek maksāti, pamatojoties uz tiesas nolēmumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas