E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26541
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
5
5

Kā aprēķināt mantojuma neatņemamo daļu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūnijā, 2022
Undine

Labdien. 2018. gadā mans tēvs uzdāvināja kaimiņiem domājamo daļu zemes un ēkas. Pēc laika viņš nomira, esmu jau visu izdarījis sakarā ar mantojuma lietām, bet vēlētos saņemt kā vienīgais mantinieks mantojuma neatliekamās daļas izmaksu. Cik ir šī neatliekamās daļas izmaksa, piemēram, ja zemes kopējā kadastrālā vērtība ir 30 000 eiro, kur jādodas, lai šo izmaksu pieprasītu? Cik ilgs ir šis process?

A
atbild:
15. jūlijā, 2022
Olga Lauva
juriste

Civillikuma 422. panta pirmā daļa noteic, ka testators savam nāves gadījumam var brīvi noteikt par visu savu mantu ar to ierobežojumu, ka viņa neatraidāmiem mantiniekiem atstājamas viņu neatņemamās daļas. Civillikuma 423. panta pirmā daļa paredz mantojuma atstājēja neatņemamās daļas tiesīgos.

Neatņemamās daļas tiesīgajam ir jāpiesaka savas tiesības uz mantojumu līdz uzaicinājumā noliktajam termiņam (uzaicinājumu publicē notārs, norādot, līdz kuram termiņam uz mantojumu var pieteikties pretendenti un kreditori), pretējā gadījumā atzīst, ka viņš no tām atteicies.

Ievērojot to, ka ar piešķirto legātu tika aizskartas jūsu kā neatņemamās daļas tiesīgās tiesības, jums ir tiesības celt tiesā prasību par mantojuma neatņemamās daļas izdalīšanu un kompensācijas piedziņu.

No Civillikuma 425. panta izriet un to apliecina arī Civillikuma 788. pants, ka neatņemamās daļas tiesīgais drīkst pretendēt tikai uz sev pienākošās daļas vērtību. Neatņemamā daļa ir puse no tās mantojuma daļas vērtības, kādu neatņemamās daļas tiesīgais manto pēc likuma. Šo daļu noteic pēc tā mantas sastāva un vērtības, kāds bijis testatora nāves dienā. Neatņemamo daļu aprēķina no testatora mantas, atskaitot visus viņa parādus.

Neatņemamā daļā ieskaita tiklab to, ko testators atstājis mantiniekam kā mantojumu vai legātu, kā arī to, kas saņemts testatora dzīves laikā, ja uz saņemto attiecas pievienojuma pienākums (757. un turpmākie panti).

Neatņemamo daļu aprēķina no testatora skaidras mantas, atskaitot visus viņa parādus. Neatņemamo daļu aprēķina naudas izteiksmē.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas