E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26471
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā aprēķina pabalstus, ja nākamais bērns piedzimst BKA laikā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. jūnijā, 2022
Aina

Labdien! Šobrīd atrodos bērna kopšanas atvaļinājumā, darbā man būtu jāatgriežas 2022. gada novembrī, taču ir iestājusies otra grūtniecība (dzemdības plānotas 2022. gada oktobrī vai novembrī). Kāda būs pabalstu aprēķināšanas un piešķiršanas kārtība? Kas notiks ar šobrīd piešķirto bērna kopšanas atvaļinājumu?

A
atbild:
14. jūnijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja darba ņēmēja dodas grūtniecības atvaļinājumā pirms nākamā bērna dzimšanas, kad vēl turpinās iepriekšējais bērna kopšanas atvaļinājums vai arī pēc bērna kopšanas atvaļinājuma, tad ir tiesības gan uz maternitātes, gan vecāku pabalstu.

Maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā tiek piešķirts grūtniecības atvaļinājums.

Ja visā vidējās iemaksu algas noteikšanas periodā alga nav bijusi pārejoša darba nespēja grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu, bērna kopšanas atvaļinājumu dēļ, tad vidējo iemaksu algu nosaka par 12 mēnešu periodu, atkāpjoties līdz pirmajam mēnesim, kurā bija iemaksu alga.

Vienlaikus nevar atrasties divos atvaļinājumos, tāpēc laikā, kad saņemsiet maternitātes pabalstu un atradīsieties grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā vecāku pabalsts, ja tādu saņemat,  par pirmo bērnu tiks izmaksāts 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Vecāku pabalstu par nākamo bērnu aprēķinās no jauna. Proti, no jauna aprēķinās vidējo iemaksu algu un pabalsta apmēru. Vidējo iemaksu algu vecāku pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina līdzīgi kā maternitātes pabalstam. Arī šajā gadījumā no 12 mēnešu perioda tiek izslēgtas pārejošas darbnespējas, bērna kopšanas atvaļinājuma, kā arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas.

Ja dzimst bērni ar mazu vecuma starpību, no jauna aprēķināto vecāku pabalstu salīdzina ar vecāku pabalstu, kāds bija aprēķināts par iepriekšējā bērna kopšanu. Izmaksā apmēra ziņā lielāko pabalstu.

Nosacījums par pabalsta apmēra “saglabāšanu” ir tikai vecāku pabalstam, uz maternitātes pabalstu tas neattiecas. Maternitātes pabalsts tiks aprēķināts no jauna un var atšķirties no iepriekš saņemtā.

Lai iegūtu detalizētāku informāciju savā konkrētajā situācijā, jāvēršas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz 64507020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas