E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26418
Lasīšanai: 3 minūtes
1
10
1
10

Kā izbeigt darba attiecības

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. maijā, 2022
Dzintra

Labdien! Esmu strādājoša pensionāre. Ja gribu iet prom no darba, vai ir jāatstrādā? Ir arodslimība, kas piešķirta uz mūžu. Paldies.

A
atbild:
31. maijā, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba attiecību izbeigšana ir iespējama gan pēc darbinieka, gan darba devēja iniciatīvas, gan pusēm vienojoties. Tie ir atšķirīgi tiesiski gadījumi, tādēļ, ja pastāv iespēja, ir lietderīgi apsvērt sev izdevīgāko.

Tam, ka esat pensijas vecumā, šajā gadījumā nebūs  būtiskas nozīmes. Darba devējam pret strādājošu pensionāru ir jāizturas kā pret jebkuru darbinieku, normatīvie akti neuzliek īpašas saistības. Tostarp darbinieka uzteikuma gadījumā, pamatojoties uz Darba likuma 100. pantu (darba attiecību izbeigšana pēc paša vēlēšanās), uzteikuma termiņš ir viens mēnesis. Darba devējam likums uzliek pienākumu izmaksāt galīgo aprēķinu (algu par pēdējo nostrādāto posmu, neizmantotā atvaļinājuma kompensāciju, ja tāda ir), taču nav jāizmaksā atlaišanas pabalsts.

Ja ir noteikta arodslimība un veselības stāvokļa dēļ ir nolemts darba attiecības izbeigt, jūsu gadījumā būtu jāvēršas pie ārsta atzinuma saņemšanai, ka darba attiecības nevarat turpināt veselības stāvokļa dēļ. Sekojoši atzinums iesniedzams darba devējam. Darba likuma 101. panta pirmās daļas 7. punkts noteic, ka darba devējam ir pamats uzteikt darba līgumu, jo darbinieks nespēj veikt nolīgto darbu veselības stāvokļa dēļ, un to apliecina ārsta atzinums. Saskaņā ar likuma 112. pantu darba devējam kopā ar galīgo aprēķinu ir jāizmaksā atlaišanas pabalsts, kura apmērs ir atkarīgs no darbinieka stāža uzņēmumā. Uzteikuma termiņš saskaņā ar likuma 103. pantu būs – nekavējoties.

Trešā iespēja ir vērsties pie darba devēja ar iesniegumu par darba attiecību izbeigšanu vienojoties (atbilstoši Darba likuma 114. pantam). Vienošanās līgums paredz iespēju pusēm vienoties par tā spēkā stāšanās laiku. Proti, vienoties, vai un cik ilgi ir jānostrādā. Darba devējam likums uzliek pienākumu izmaksāt galīgo aprēķinu (algu par pēdējo nostrādāto posmu, neizmantotā atvaļinājuma kompensāciju, ja tāda ir), taču nav jāizmaksā atlaišanas pabalsts, ja vien par tādu puses līgumā nav vienojušās.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas