E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26384
Lasīšanai: 3 minūtes
13
13

Darba samaksas aprēķins, ja strādātas virsstundas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. maijā, 2022
Ilze

Labdien! Iesniedzu atlūgumu 18. aprīlī (man bija pārbaudes laiks: trīs mēneši saskaņā ar DL), un 20. aprīlis bija mana pēdējā darba diena. Pamatlikme saskaņā ar DL bija 4,30 eiro, virsstunda 8,60 eiro. Aprīlī nostrādāju 137,5 h. Kāds manā gadījumā ir aprēķina periods? No 01.04. līdz 20.04. vai no 01.04. līdz 30.04.? Tiku atbrīvota no darba ar 20.04.2022. Periodā no 01.04. līdz 20.04. ir 95 darba stundas, bet no 01.04. līdz 30.04. – 151 darba h. Vai man jāsaņem apmaksa 8,60 eiro par 42,5 nostrādātajām virsstundām?

A
atbild:
01. jūnijā, 2022
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

No uzdotā jautājuma nav skaidrs, kāds ir nolīgtais darba laiks.

Darba likuma 136. panta pirmajā daļā noteikts, ka virsstundu darbs ir darbs, kuru darbinieks veic virs normālā darba laika. Savukārt Darba likuma 140. panta piektajā daļā noteikts, ka summētā darba laika organizācijas gadījumā darbs, kuru darbinieks veic virs pārskata periodā noteiktā normālā darba laika, uzskatāms par virsstundu darbu.

Līdz ar to par virsstundu darbu summētās darba laika organizācijas gadījumā paskaidrojam, ka virsstundu konstatēšana un tādejādi virsstundu darba atlīdzināšana tiek veikta, noslēdzoties pārskata periodam. Piemēram, ja summētā darba laika pārskata periods ir trīs mēneši, tad virsstundu darba atlīdzināšana tiek veikta, noslēdzoties pārskata periodam. Pārskata perioda vienā mēnesī darbinieks var būt nostrādājis vairāk stundu nekā attiecīgā kalendārā mēneša normālā darba laika stundas, taču, piemēram, nākamajā mēnesī tās izlīdzinās. Šādos apstākļos, noslēdzoties pārskata periodam, virsstundu darbs var neveidoties. Turklāt, ja darbiniekam pārskata periodā ir attaisnotās prombūtnes laiks, tad normālā darba laika stundu daudzumā netiek ieskaitīts šis attaisnotās prombūtnes laiks, piemēram, atvaļinājuma laiks, darbnespējas laiks u. tml. Ja pārskata periodā darbinieka nostrādāto stundu skaits pārsniedz darbinieka normālo darba laiku, konstatējams virsstundu darbs.

Par virsstundu darbu darbiniekam ir aprēķināma piemaksa Darba likuma 68. panta pirmajā daļā noteiktajā apmērā – ne mazāk kā 100 procentu apmērā no viņam noteiktās stundas vai dienas algas likmes, bet, ja nolīgta akorda alga, – ne mazāk kā 100 procentu apmērā no akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu, ja vien darba koplīgumā vai darba līgumā nav noteikts lielāks piemaksas apmērs. Atbilstoši sniegtajai informācijai, tā kā ir nolīgta stundas tarifa likme – 4,30 eiro/stundā, tad par katru nostrādāto virsstundu papildus nolīgtajai stundas tarifa likmei pienākas piemaksa – 4,30 eiro/stundā.

Piemēram, ja nolīgts summētais darba laiks ar pārskata periodu viens mēnesis, tad 2022. gada aprīlī normālais darba laiks, nostrādājot pilnu mēnesi, bija 151 darba stunda. Jūs nostrādājāt nepilnu mēnesi, līdz ar to nosakāmas normālā darba laika stundas jūsu nostrādātajā laika periodā. Ja strādājāt no 01.04.2022. līdz 20.04.2022., tad šajā laika periodā ir 95 normālā darba laika stundas. Jūs nostrādājāt 137,5 stundas, līdz ar to jūs esat nostrādājis 42,5 virsstundas (137,5 faktiski nostrādātās darba stundas – 95 normālā darba laika stundas). Līdz ar to jums ir tiesības saņemt piemaksu par 42,5 virsstundām.

Labs saturs
13
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas