E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26373
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Tiesības pārsūdzēt tiesu izpildītājas darbības

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. maijā, 2022
Linda

Labdien! Pirms 7 gadiem vīrs paņēma automašīnu līzingā. Pēc pāris gadiem automašīna tika pārdota citam. Šobrīd parāds ir apmēram 3500 eiro. Ar tiesu izpildītāju ik mēnesi jāsazinās, lai viņš ATKAL atsauc rīkojumu no darba devēja un atbloķē bankas kontu. Tā turpinās jau 3 gadus. Maksājumus veicam laikus, nekad nekavējam, viss notiek, kā tika sarunāts. Bet parāda summa nemainās. Šogad vīram no VID bija jābūt 1500 eiro atmaksai, ko tiesu izpildītājs arī norakstīja. Un atkal: parāda summa neizmainījās. Vai mēs varam vērsties pie cita tiesu izpildītāja? Man liekas, tas ir nenormāli, ja pa 3 gadiem samaksā vairāk par 7000 eiro un parāda summa nemainās.

A
atbild:
02. jūnijā, 2022
Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome
Līna Lontone, sabiedrisko attiecību speciāliste

Konkrētajā situācijā noteikti ir jāsazinās ar tiesu izpildītāju un jānoskaidro saņemto maksājumu apmērs, kāds ir veikts konkrētajā izpildu lietā. Papildus tam ir jāpārliecinās, vai tiesu izpildītāja lietvedībā nav citu izpildu lietu, jo īpaši augstākas kārtas lietu. Tāda situācija, ka persona veic maksājumus, taču parāda summa nesamazinās, izveidoties nevar.

Saskaņā ar Tiesu  izpildītāju likuma 83. panta pirmo daļu zvērinātu tiesu izpildītāju tiešā uzraudzība piekrīt tai apgabaltiesai, kuras darbības teritorijā atrodas viņu amata vieta. Šī panta otrajā daļā ir noteikts, ka uzraudzību par zvērinātu tiesu izpildītāju amata darbībām rajona (pilsētas) tiesa veic civilprocesuālajā kārtībā. Tādēļ, ja uzskatāt, ka tiesu izpildītājs ir rīkojies prettiesiski, jums ir  tiesības saskaņā ar Civilprocesa likuma 632. panta pirmo daļu pārsūdzēt tiesu izpildītājas darbības sprieduma izpildīšanā vai viņas  atteikumu izpildīt šādas darbības, izņemot šā likuma 617. pantā noteikto gadījumu, iesniedzot motivētu sūdzību rajona (pilsētas) tiesā pēc tiesu izpildītāja amata vietas 10 dienu laikā no pārsūdzamās darbības izdarīšanas dienas vai dienas, kad sūdzētājam, kuram nav paziņots par izdarāmās darbības laiku un vietu, kļuvis par to zināms.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas