E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2637
Lasīšanai: 3 minūtes

Kopīpašumā esošām komunikācijas sistēmas daļām jābūt pieejamām

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. jūlijā, 2013
Laura Amolina

Labdien, jautājums sejojošs: zem mana dzīvokļa kaimiņam no griestiem virtuvē lēnām sūcas ūdens, savukārt man īpašumā esošajā dzīvoklī nekādas avārijas vai ūdens noplūšanas nav notikušas, mājas pārvaldnieks (Kooperatīvā sabiedrība) saka, ka man īpašumā esošajā dzīvoklī ir jāatlauž virtuves siena, lai var piekļūt ūdensvadam un veikt bojāto posmu (mājas kopējā ūdensvada sistēma) labošanu vai nomaiņu (to segs pārvaldnieks), savukārt visi virtuves sienas atlaušanas un pēc tam bojātās vietas sakārtošanas darbi par saviem līdzekļiem esot jāveic dzīvokļa īpašniekam. Manuprāt sienas atlauzšanas/sakārtošanas darbi būtu jāveic no mājas kopējiem, t.i. DZĪKS lūdzekļiem. Kam ir tainsība un vai es varu neļaut lauzt manu sienu, kamēr nebūšu saņēmusi garantiju no DZĪKS, ka visus sakārtošanas darbus veiks vai segs viņi? Iepriekš pateicos

A
atbild:
02. augustā, 2013
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Dzīvokļa īpašuma likums nosaka: telpas vai telpu grupas robežās esošie konstruktīvie slodzi nenesošie, nožogojošie un apdares elementi (tai skaitā iekšējās starpsienas, griestu, grīdu un sienu apdare, durvis) ir atsevišķais dzīvokļa īpašnieka īpašums, bet dzīvojamo māju apkalpojošās inženierkomunikāciju sistēmas, iekārtas un citi ar dzīvojamās mājas ekspluatāciju saistīti funkcionāli nedalāmi elementi – mājas kopīpašuma daļa.

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš skaidro, ka dzīvokļa īpašniekam būtu jānodrošina, lai kopīpašuma komunikācijām, kas atrodas viņa atsevišķajā īpašumā, varētu ērti piekļūt, nebojājot sienas. Tātad šajās vietās vajadzētu iekārtot izņemamus sienas paneļus vai flīžu seguma segmentus. Ja tā nav, tad remonta darbu dēļ bojātās sienas dzīvokļa īpašniekam jāremontē par saviem līdzekļiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 98 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas