E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26325
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Veselība
4
4

Kad ārzemnieks var saņemt valsts apmaksātus medicīnas pakalpojumus

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. maijā, 2022
ARMANDS

Vai ārzemniekam ar uzturēšanās atļauju un Latvijas personas kodu visi medicīniskie Latvijas Republikā ir maksas? Poliklīnikās atsaucas uz “nepareizu “personas kodu, jo “sistēma” tādu nepieņem”, personas kods nesatur dzimšanas datumu.

A
atbild:
15. jūnijā, 2022

Tās iedzīvotāju grupas, kurām ir tiesības saņemt valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus Latvijas Republikā, nosaka Veselības aprūpes finansēšanas likums (turpmāk: likums).

Saskaņā ar likumu tiesības uz valsts apmaksātiem pakalpojumiem ir ārzemniekam, kuram ir pastāvīgās uzturēšanās atļauja Latvijā. Savukārt ārzemnieks, kuram ir termiņuzturēšanās atļauja Latvijā, valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus var saņemt:

  • ja persona ir sociāli apdrošināta veselības apdrošināšanai saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”. T. i., ja persona ir nodarbināta Latvijā. Kā arī pašnodarbinātās personas, kuras faktiski ir veikušas sociālās apdrošināšanas iemaksas (likuma 11. panta pirmās daļas 1. punkts);
  • Latvijas Republikā nodarbinātas vai pašnodarbinātas (kura faktiski ir veikusi sociālās apdrošināšanas iemaksas) personas nepilngadīgie bērni, kā arī personu, kuriem Latvijas Republikā ir piešķirta pastāvīgā uzturēšanās atļauja, nepilngadīgie bērni (likuma 11. panta trešās daļas 2. punkts);
  • Latvijas Republikā nodarbinātas vai pašnodarbinātas (kura faktiski ir veikusi sociālās apdrošināšanas iemaksas) personas, laulātie, kuriem ir termiņuzturēšanās atļauja un kuri audzina vienu bērnu vecumā līdz septiņiem gadiem vai vismaz trīs bērnus vecumā līdz 15 gadiem (likuma 11. panta trešās daļas 3. punkts);
  • Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Ekonomikas zonas valsts vai Šveices Konfederācijas pilsoņi, kuri uzturas Latvijā sakarā ar nodarbinātību vai kā pašnodarbinātās personas, kā arī viņu ģimenes locekļi (laulātie un nepilngadīgie bērni) (likuma 11. panta trešās daļas 4. punkts).

Ekonomiski neaktīvi Eiropas Savienības pilsoņi (personas, kuras nav nodarbinātas/pašnodarbinātas Latvijas Republikā) var saņemt valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, ja viņi nav sociāli apdrošināti citā Eiropas Savienības dalībvalstī. 

Pārējos gadījumos personām, saņemot veselības apdrošināšanas pakalpojumus, ir jānorēķinās ar personīgiem līdzekļiem vai jāizmanto privātu apdrošināšanas kompāniju maksas pakalpojumi.

Lai izvērtētu ārzemnieka tiesības saņemt valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, viņam ir jānorāda personas kods (kas ir piešķirts Latvijā, taču tam nav obligāti jāsatur dzimšanas datums) vai Valsts ieņēmumu dienesta piešķirtais nodokļu maksātāja reģistrācijas numurs. 

Ja iedzīvotājam ir nepieciešama individuāla konsultācija par valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanas kārtību Latvijas Republikā un viņa statusu, iespējams vērsties Nacionālā veselības dienesta Klientu apkalpošanas centrā, rakstot e-pastu: uz nvd@vmnvd.gov.lv vai zvanot uz informatīvo tālruni 80001234.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas