E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26256
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Par SIA valdes locekļa ienākumiem bērna kopšanas atvaļinājuma laikā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. maijā, 2022
Marina

Labdien! Gribēju pajautāt: ja valdes loceklis un vienīgais SIA darbinieks ir dekrēta atvaļinājumā un saņem pabalstu, vai drīkst strādāt bez atalgojuma? Vai arī obligāti jāņem darbā darbinieks? Otrajā gadījumā, vai cilvēks var būt pieņemts darbā uz dažām stundām, vai arī ir jāmaksā nodokļi no minimālas algas? Paldies!

A
atbild:
02. jūnijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Valsts ieņēmumu dienests, norādot, ka nodokļu normatīvie akti nereglamentē civiltiesiskās un darba tiesiskās attiecības, paskaidro nodokļu piemērošanu:

Ja konkrētā mēnesī kapitālsabiedrībā nav neviens darbinieks vai valdes loceklis, kas saņem atlīdzību, kura nav mazāka par minimālo mēneša darba algu un šajā mēnesī uzņēmuma apgrozījums ir lielāks par piecu minimālo mēneša darba algu, tad uzskata, ka kapitālsabiedrības valdes loceklis ir guvis ar algas nodokli apliekamu ienākumu, kas atbilst minimālās mēneša darba algas apmēram.

Savukārt, ja konkrētajā mēnesī sabiedrības valdes loceklis nesaņem atlīdzību un šajā mēnesī sabiedrības apgrozījums ir mazāks par piecu minimālo mēneša darba algu, tad uzskatāms, ka valdes loceklis nav guvis ar algas nodokli apliekamu ienākumu un var nemaksāt algas nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas no domājamā ienākuma.

Ja valdes locekli aizvieto darbā pieņemts cilvēks, kuram ir noteikta alga, tad no tās maksā algas nodokli un ir jāveic minimālās sociālās iemaksas, ja alga ir mazāka par minimālo algu.

Ja jūsu jautājums saistīts ar tiesībām saņemt ar bērna kopšanu saistītos pabalstus, tad jāzina, ka vecāku pabalsts piešķirtajā apmērā tiek izmaksāts, ja atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā. Savukārt, turpinot vai atsākot strādāt un kā darba ņēmējai gūstot ienākumus bērna kopšanas laikā, vecāku pabalstu izmaksā 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Informāciju individuālā situācijā par tiesībām uz pabalstiem jānoskaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā: rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz 64507020.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas