E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26243
Lasīšanai: 3 minūtes
10
10

Kad tēvs var doties bērna kopšanas atvaļinājumā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. maijā, 2022
Diāna

Labdien! Ja sieviete iet grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā uz 112 kalendārajām dienām + 14 dienas pie grūtniecības atvaļinājuma, bet bērna kopšanas atvaļinājumu izmantos bērna tēvs, tad no kura brīža oficiāli tēvs var doties bērna kopšanas atvaļinājumā pilnā apmērā uz 1,5 gadiem?

A
atbild:
16. maijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likuma 156. pants katram darbiniekam (tātad abiem vecākiem) dod tiesības izmantot pusotru gadu ilgu bērna kopšanas atvaļinājumu līdz bērna astoņu gadu vecumam. Šo atvaļinājumu pēc darbinieka pieprasījuma piešķir uz pilnu laiku vai pa daļām. Darbiniekam ir pienākums vienu mēnesi iepriekš rakstveidā paziņot darba devējam par bērna kopšanas atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu.

Darba devējs šo atvaļinājumu neapmaksā. Un to var pieprasīt no bērna piedzimšanas. Taču diez vai tas ir racionāli, jo bērna tēvam likums (155. pants) paredz arī tiesības uz 10 kalendāra dienas ilgu atvaļinājumu. Atvaļinājumu bērna tēvam piešķir tūlīt pēc bērna piedzimšanas, bet ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc bērna piedzimšanas. Arī šo atvaļinājumu darba devējs neapmaksā. Tēvs par šīm 10 kalendāra dienām var saņemt paternitātes pabalstu, ko maksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra. Vienlaikus divos atvaļinājumos nevar atrasties.

Jautājumā tas nav norādīts, tomēr, ja interese par bērna kopšanas atvaļinājumu ir saistīta ar tiesībām uz vecāku pabalstu, ko vēlētos saņemt bērna tēvs, tad jāzina: ja bērna mamma saņem maternitātes pabalsta otro daļu (pēc bērna piedzimšanas), tad bērna tēvs var pieprasīt vecāku pabalstu tikai pēc tā. Jo vienlaikus abus – maternitātes un vecāku – pabalstu par vienu un to pašu periodu nemaksā.

Vecāku pabalstu var saņemt viens no vecākiem. To maksā līdz bērna vienam gadam vai bērna 1,5 gadiem (laiku var izvēlēties). Līdz ar to, pieprasot uzreiz visu 1,5 gadus ilgo bērna kopšanas atvaļinājumu, kad būs beidzies vecāku pabalsta izmaksas periods, darba devēja piešķirtais bērna kopšanas atvaļinājums turpināsies, bet vairs nebūs apmaksāts.

Vecāku pabalsta izmaksas laikā var mainīt tā saņēmēju. Pārmaiņus to var saņemt bērna mamma vai bērna tēvs. Taču otrs vecāks nevar mainīt sākotnēji izvēlēto pabalsta izmaksas ilgumu, ko bija izvēlējies pirmais vecāks.

Ja vēlaties iegūt detalizētāku informāciju savā konkrētajā dzīves situācijā, jāsazinās ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru: rakstot uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz 64507020.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas