E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26223
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
3
1
3

Kas var brīvprātīgi pievienoties sociālajai apdrošināšanai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. maijā, 2022
Marta Zandere

Labdien! Esmu mājsaimniece. Tātad pašreiz nestrādāju algotu darbu. Ja es nolemšu iemaksāt par sevi sociālo nodokli ik mēnesi (cik liela summa būtu jāiemaksā?), vai šis laiks, kad sociālais nodoklis tiek maksāts, tiek ieskaitīts darba stāžā?

A
atbild:
12. maijā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Valsts pensiju apdrošināšanai brīvprātīgi var pievienoties persona, kura sasniegusi 15 gadu vecumu, pastāvīgi dzīvo Latvijā, nav obligāti sociāli apdrošināta un kurai nav piešķirta valsts vecuma pensija saskaņā ar likumu “Par valsts pensijām”.

Valsts pensiju, invaliditātes, maternitātes, slimības, vecāku apdrošināšanai brīvprātīgi pievienoties var pašnodarbinātā laulātais, kurš nav pakļauts obligātajai sociālajai apdrošināšanai Latvijas Republikā un nav sasniedzis vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju, vai kuram nav piešķirta valsts vecuma pensija (tai skaitā priekšlaicīgi).

Brīvprātīgi papildus var pievienoties pensiju apdrošināšanai personas, kuras maksā sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokli un profesionāli sportisti, ja vienlaikus neatrodas darba attiecībās pie cita darba devēja vai ir pašnodarbinātais.

Brīvprātīgi valsts pensiju apdrošināšanai var pievienoties ārpus Latvijas dzīvojošie diasporas locekļi, kuri nav iesaistīti sociālās drošības sistēmā un nesaņem pensiju savā mītnes valstī.

Iemaksu objekta maksimālais gada apmērs  ir 78 100 eiro gadā, minimālais gada apmērs ir 12 minimālās mēneša darba algas (500 eiro mēnesī).

Tikai pensiju apdrošināšanai iemaksu likme ir 23,91%.

Ja pašnodarbinātā laulātais brīvprātīgi vēlas pievienoties pensiju, invaliditātes, maternitātes un slimības, vecāku apdrošināšanai, iemaksu likme ir 30,07%.

Periods, par kuru veiktas brīvprātīgās iemaksas, veido apdrošināšanas stāžu.

Kārtība, kādā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) reģistrē personas, ir noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 976 “Noteikumi par brīvprātīgu pievienošanos valsts sociālajai apdrošināšanai”.

Ja vēlas brīvprātīgi veikt iemaksas, jāaizpilda noteiktas formas iesniegums, kas adresēts VSAA.

Iesniegumu var iesniegt:

  • portālā www.latvija.lv;
  • klātienē (pieprasot pakalpojumu, jāuzrāda personu apliecinošs dokuments (pase vai ID karte));
  • elektroniski (iesniegums jāparaksta ar drošu elektronisko parakstu, kas satur laika zīmogu);
  • pa pastu.

Iesniegumu klātienē var iesniegt jebkurā VSAA klientu apkalpošanas centrā vai Valsts un pašvaldību vienotajos klientu apkalpošanas centros.

Iesnieguma veidlapa, kā arī cita informācija ir atrodama VSAA tīmekļvietnē.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas